У поноћ почела ћутња уочи недељних избора

У поноћ је у Србији почела изборна тишина, и трајаће до затварања бирачких места, током које је забрањена изборна пропаганда, одржавање предизборних скупова на јавним местима и објављивање процене изборних резултата.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Председнички, парламентарни и избори за градове Београд и Бор и скупштине општина Кула, Сечањ, Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кладово и Мајданпек одржавају се у недељу 3.априла.

Изборна тишина утврђена је законом, а тај временски период остављен је бирачима да сумирају утиске из кампање и одлуче за кога ће гласати. Медији – радио, телевизија и штампа, такође, не смеју да објављују предизборну пропаганду, што укључује и њихове веб странице. На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места, на дан избора забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. Ако се та одредба не поштује, бирачки одбор се, по закону, распушта, а гласање се на том изборном месту понавља.


Стразбур заинтересован за локал

На позив српских власти, Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе распоредиће мисију за посматрање локалних избора у Београду и неколико других општина, саопштено је из Стразбура. Једанесточлана мисија Конгреса, пред изборе у Србији, састаће се са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе, Републичке изборне комисије, чановима делегације Србије у Конгресу, генералним секретаром Сталне комисије Конференција градова и општина као и са представницима дипломатског кора, кандидатима за градоначелника Београда и представницима невладиних организација и медија.


Изборна кампања трајала је  од 15. фебруара,  када су били расписани избори. Кандидати за председника Републике имали су нешто мање времена за кампању, око месец дана, с обризом да су избори за шефа државе расписани 2. марта. Бирачи ће на ванредним парламентарним изборима моћи да гласају за 19 листа, за осам председничких кандидата, а Републичка изборна комисија дужна је да званичне резултате саопшти најкасније до 7. априла у 20 часова.

Специјални координатор посматрачке мисије ОЕБС Киријакос Хаџијани и шеф делегације Парламентарне скупштине ОЕБС Бринадис Харадсдотир, саопштили су  у разговору са председником парламента Ивицом Дачићем да њихова посматрачка мисија има 80 чланова који долазе из 30 различитих земаља и да ће  они учествовати у посматрању председничких, парламентарних и локалних избора.

Највећи број посматрача биће у Београду, док ће део пратити изборни ток на бирачким местима у Новом Саду, Суботици, Нишу и Ваљеву. Хаџијани је истакао да ће посматрачка мисија ОЕБС -а, у сарадњи са посматрачким мисијама Парламентарне скупштине ОЕБС и Парламентарне скупштине Савета Европе, у петак и суботу организовати брифинг са свим учесницима изборног процеса, како би стекли што бољи увид у активности странака и релевантних институција. Најавио је да ће ОЕБС у понедељак, 4. априла, представити свој извештај о изборима.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се данас са представницима посматрачке мисије Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу, који ће у недељу, 3.априла, надгледати изборе у Србији.


И службе Омбудсмана на терену

Мобилне екипе Заштитника грађана пратиће на терену остваривање политичких права грађана Србије на недељним изборима. Службе те институције за заштиту људских права радиће од седам сати ујутру, када се отварају бирачка места, до касно у ноћ. Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане, посебно особе са инвалидитетом и старије, да се обрате телефонским путем или директно уколико буду имали било каквих проблема приликом остваривања својих политичких права на биралиштима. Указао је да пракса показује да особе са инвалидитетом и старија популација и раније нису у потпуности могли да користе своје бирачко право јер им је, како је навео, отежан приступ одређеним гласачким местима, чиме се крше њихова политичка права. „Институција Заштитника грађана ће у недељу, у оквиру својих надлежности, радити на обезбеђивању пуног и једнаког уживања свих људских права свим грађанима Србије’’, рекао је Пашалић.


Дачић је подсетио је да је након званичног расписивања избора, у складу са устаљеном праксом, упутио позив за посматрање избора ПС ОЕБС – а  и државама учесницама, као и другим заинтересованим организацијама, те да ће на предстојећим изборима учествовати велики број међународних посматрача.

Из Брисела је јуче најављено да ће делегација од седам посланика Европског парламента бити део Међународне изборне посматрачке мисије у Србији. Њихов посао биће, како истичу, да процене да ли су председнички и ванредни парламентарни избори спроведени у складу са међународним обавезама земље и националним законима. Делегација Европског парламента боравиће у Србији од 31. марта до 4. априла, а пред изборе састаће се са кандидатима, партиијама, српским званичницима, изборним администраторима као и представницима цивилног друштва и других заинтересованих страна.

- Заједно са мојим колегама размотрићемо све аспекте избора, укључујући правни оквир, изборну администрацију, жалбе, политичко окружење и изборну кампању, учинак медија, положај националних мањина и учешће жена - рекао је шеф делегације, холандски посланик Тејс Рутен. У делагацији Европског парламента је и известилац за Србију Владимир Билчик. Делегација ће учествовати у пондељак на заједничкој конференцији за новинаре коју ће одржати Међународна изборна посматрачка мисија, када ће бити представљени њихови прелиминарни закључци о изборном процесу.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести