У Скупштини расправа о повећању плата; ПУПС: Не много веће од пензија

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије после паузе наставили су расправу о сету економских закона, а највише пажње посветили су платама и пензијама, те су посланици ПУПС упозорили да не сме доћи до великог раскорака између просечних плата и пензија, док су радикали указали да се плате повећавају пред изборе.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Посланик Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Борисав Ковачевић рекао је да су пензионери највише допринели, да су градили земљу и поднели жртву за бољитак земље "без великог роптања" и да се мора више пажње обраћати на повећања, јер ће доћи до великог разилажења просечне пензије и плата, које су већ у лошем односу.

"Договорили смо се давно да се материјални статус пензионера може чувати само кроз однос зараде и пензије. Ја ово говорим не да сада не прихватимо ова документа, већ да министар и Влада воде рачуна да у наступајућим годинама не доведемо пензионере у ситуацију у којој су били", рекао је Ковачевић.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да ће од 1. јануара почети индексација пензија по швајцарској формули, која представља комбинацију раста плата и инфлацији и оценио да је то фер начин да се одлучује о пензијама.

Он је рекао да су плате смањене за 10 одсто, док су одређеној категорији пензионера пензије смањене за 20 до 25 одсто, да ће овим ребалансом плате бити повећане од осам до 15 одсто, а да се пензионерима предвиђа повећање од пет одсто.

Посланик Српске радикалне странке Милорад Мирчић рекао је да се у ребалансу види повећање наплате пореза, али да су увоз и наплата царина у раскораку.

Он је истакао да је радикалима јасно зашто се иде на повећање плата, од којих ће прве бити исплаћене у новембру, "јер се у марту одржавају избори и то је метода којом се служи свака власт", а примедба радикала је и што се плате повећавају хаотично.

"Определили сте се да медицинским сестрама повећате највише, а губите из вида да сте забраном запошљавања у дугом периоду допринели губитку здравственог кадра. Довели сте до кадровске кризе и сада желите да преко ноћи то исправите", рекао је Мирчић.

Посланицу су данас на седници на којој је на дневном реду сет економских закона највише пажње посветили ребалансу буџета, пре свега повећању плата и једнократној помоћи за пензионере.

Посланици власти хвалили су предлог ребаланса и најавили подршку свим законима, а на критике да повећање плата није реално одговарали су да су грађани много жртвовали и да им се мора одужити, док су давања за решавање проблема грађана задужених у швајцарским францима наводили да актуелна власт не жели да ствара социјалне случајеве.

Поред ребаланса буџета, на дневном реду су и измене Закона о буџетском систему, измене Закона о порезу на додату вредност, као и предлози закона о контроли државне помоћи, закона о рачуноводству, закона о ревизији, закона о отвореним инвестиционим фондовима, закона о алтернативним инвестиционим фондовима и предлогу измене Закона о осигурању депозита.

Седницама Скупштине Србије и даље не присуствују посланици странака које чине Савез за Србију, као ни посланици Демократске странке Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести