У Скупштину враћене две фотеље однете 5. октобра

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић саопштила је јуче да су пронађене две фотеље украдене током 5. октобра 2000. из Народне скупштине, и поручила да ће наставити да трага за украденом имовином.
forelje
Фото: Tanjug

Како је рекла, тог дана, приликом паљења Народне скупштине, из тог здања украдена су многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација. Тиме је, како је упозорила, држави нанета несагледива штета јер су нестали значајни предмети културног наслеђа Србије. Нагласила је да је Скупштина Србије, захваљујући труду и раду запослених, који се не мире са чињеницом да после 18 година још увек највећи број украдених предмета није пронађен нити враћен, сачинила попис свих дела која су нестала. 

– Ту је 55 уметничких слика Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милића од Мачве и многе друге, потом четири значајна скулпторска дела, као и материјално наслеђе које је 5. октобра украдено из овог здања. Међу њима је и познати салон кнеза Павла, намештај од чисте слоноваче, који је стајао у дипломатском салону – рекла је Маја Гојковић, указујући на то да је оно што је данас у тој просторији – реплика, израђена на основу нацрта самог кнеза Павла.

Фотеље су пронађене захваљујући анонимној пријави, очигледно грађана из Београда, који су се тако и потписали. МУП је спровео рацију у београдском насељу Калуђерица, а у тој кући пронађена је одређена количина наркотика и оружја, као и фотељу на којој су инвентарске таблице, што доказује да је она власништво Народне скупштине.

– После 18 година успели смо да вратимо један од десетина и десетина несталих предмета. Ту су врло скупоцене лампе, столови, намештај с почетка 20. века, све што је нестало из парламента је од непроцењиве вредности – истакла је она.

Траже се слике Коњовића, Табаковића, Милића од Мачве, Лубарде, Зоре Петровић

Друга фотеља је, по речима Маје Гојковић, пронађена у петак, 15. јуна преко сајта „Купујем-продајем”. Фотељу на том сајту приметио је скупштински службеник који није хтео пред медије, али је поручио да неће одустати од враћања свих украдених предмета.

Маја Гојковић је тог дана телефоном позвала продавца који ју је упутио на жену која је купила фотељу и која је одмах пристала да је донесе у Скупштину.

– Она је била шокирана сазнањем да је тај предмет украден. Замолили смо је да дође у петак касно увече у зграду Народне скупштине и да донесе фотељу, што је и учинила са супругом. Ми смо јој захвални на томе, није крива, али желим да поручим да ћемо наставити да пратимо све сајтове и апелујем на грађане да пазе шта купују. А уколико примете инвентарску ознаку, да позову Скупштину – упозорила је она.

Фото: Tanjug

Маја Гојковић је испричала и да се испоставило да је оглашивач на сајту „Купујем-продајем” фотељу пронашао на земунској бувљој пијаци, код неког препродавца. Председница парламента најављује да ће парламент покушати да дође и до тог препродавца да би се сазнало на који начин је дошао у посед те фотеље.

– Можда то води ка неком значајнијем трагу, да је неко ко је тај намештај чувао по страни, сад изашао и покушава да отуђи те предмете  – приметила је Маја Гојковић.

После 18 година успели смо да вратимо један од десетина и десетина несталих предмета. Ту су врло скупоцене лампе, столови, намештај с почетка 20. века, све што је нестало из парламента је од непроцењиве вредности(Маја Гојковић)

С друге стране, очекује да ће проналажење уметничких слика ићи много теже јер се њихова продаја углавном не оглашава путем сајтова, па им је тешко ући у траг на такав начин. Зато је позвала грађане да се, ако примате да неко поседује вредну слику Коњовића, Табаковића, Милића од Мачве, Лубарде, Зоре Петровић, заинтересују одакле њиховим познаницима такве слике.

– А можда проради и грађанска свест код неког ко је учествовао у немилим догађајима 5. октобра. Можда размисле и врате слику – рекла је она.


„Знали су шта краду”

Указујући на пример Министарства иностраних послова које је расписало Интерполову потерницу за сликама несталим у амбасадама, Маја Гојковић је рекла да и парламент размишља о тој варијанти.

– По списку тих престижних сликара, чија дела су украдена, мој закључак је да су људи који су ушли тог 5. октобра у тадашњу Савезну скупштину, знали шта узимају и шта краду. Нема сумње да ту аматери ништа нису радили, закључила је. – Неко ко је изнео из тог здања намештај прављен од слоноваче, врло добро зна шта је однео и шта је отуђио. 


Маја Гојковић је додала да ће се потрудити да се нађу средства да се у Народној скупштини направи изложба онога што је одузето, чега више у том здању нема, те да ће се потрудити да, у сарадњи с медијима, фотографије и спискови буду доступни свим грађанима да би био враћен макар део нашег културног наслеђа. Подсетила је на то да први председник Савезне скупштине после 5. октобра Драгољуб Мићуновић није преузео ништа поводом тога.

– Пуних пет година радим на овоме, као што видите, то иде врло тешко, али резултата, ако се трудите, ако не одустајете, има – констатовала је Маја Гојковић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести