У Србобрану граде пречистач вредан 330 милиона динара

Председник општине Србобран Радивој Парошки каже за „Дневник” да је ребаланс буџета усвојен пре месец дана због подстицаја виших нивоа власти, међутим, локална самоуправа издваја и сопствени новац за одређене инвестиције.
д
Фото: Дневник/В. Фифа

– Највећа инвестиција која нас чека, и која ће кренути већ на јесен, јесте изградња пречистача – каже Парошки. – Србобран нема решен проблем канализације, тек 15 одсто је изграђено, што је заиста мало. Имамо све пројекте за изградњу, а успели смо да, без икаквог задуживања, од Покрајинске владе добијемо новац за изградњу пречистача вредног 330 милиона динара и ускоро ће бити завршена процедура за расписивање јавне набавке. То ће бити највећа инвестиција у србобранској општини у последњих неколико деценија. Планирали смо да кренемо у изградњу пречистача и канализације путем задуживања код Комерцијалне банке, међутим, изнашли смо боље решење и посрећило нам се да добијемо новац без задуживања буџета, а самим тим и грађана општине Србобран.

По његовим речима, тренутно се у Србобрану ради неколико инвестиционих захвата, а реконструкција дела Улице Дожа Ђерђа је завршена и финансирана је новцем из покрајинског и републичког буџета.

Фото: Дневник/В. Фифа

С обзиром на то да наша општина своју стратегију развоја темељи на развоју пољопривреде и прехрамбене индустрије и сеоског туризма, припремамо електрификацију дела туријског и србобранског атара (Радивој Парошки)

– Завршава се и јавна набавка за изградњу зграде месне заједнице у Надаљу Такође се креће у реконструкцију путева који су на траси НИС-а, пошто је код нас велико налазиште нафте и природног гаса, те смо уз помоћ компаније кренули у реконструкцију путева које користе – каже Парошки.

Он додаје да су при крају и радови на Малој пијаци у Србобрану, традиционалног простора који грађани највише посећују недељом.


Хотел „Елан” још на ваги

Хотел „Елан” у власништву је Општине. Данас стоји напуштен и процењује да кошта око 300.000 евра. Иако се разматрала продаја, локална самоуправа није расписала оглас. Хотел заузима површину од 2.700 квадрата, те постоји могућност изградње базена.

– Немамо заинтересованих купаца јер им је превисока почетна цена. Хотел нема могућности да сам себе финансира и буде самоодржив јер Србобран нема такав туристички потенцијал да би то било рентабилно, али постоје неке друге могућности за искоришћавање те зграде, као што је геронтолошки или рехабилитациони центар, те још увек чекамо и вагамо, да не испустимо неку добру шансу – каже Парошки.


– Било је неколико застоја при реализацији пројекта, али смо на прагу да се и тај посао заврши. Из сопствених извора финансирамо пројекат веома значајан за локалну самоуправу и целу општину Србобран, који се тиче развоја пољопривреде. С обзиром на то да наша општина своју стратегију развоја темељи на развоју пољопривреде и прехрамбене индустрије, та инвестиција се заснива на развоју интензивне пољопривредне производње и сеоског туризма, а реч је о електрификацији дела туријског и србобранског атара, и такође је при крају – истиче Парошки. – Биће електрифицирано око 150 хектара земљишта и тиме омогућавамо развој воћарства и повртарства.

Општина има до 1.500 пољопривредних газдинстава, та цифра уме да варира јер се нека газдинства гасе, па отварају нова, али је познато да је србобранска земља плодна и да та општина има јака пољопривредна газдинства.

Србобран је  једна од првих општина које су увела бесплатан јавни превоз на територији општине за све грађане и ученике

– Имамо најаву да ће се, када се то уради, градити и нека друга постројења, попут хладњача, тако да имамо могућности да се на мањим површинама, а уз више људског рада, што нам је и циљ – да се више људи упосли – оствари већа зарада – истиче Парошки.

Пољопривреда може имати и туристички потенцијал, истиче Парошки, те један крак пројекта иде према кривајским салашима, на којима се увођењем електрификације шири могућност за развој сеоског туризма.

Фото: Дневник/В. Фифа

– У близини је и Заштићени парк природе Бељанска бара, и с потенцијалима које салаши имају у туристичком смислу, можемо обезбедити и јачање привредне структуре, односно и већу запосленост, али и зараду за људе који желе да се баве туризмом – тврди председник општине Србобран. – То је део активности који ћемо ове године завршити, а озбиљно размишљамо о решавању проблема саобраћајница у Србобрану и већ на јесен ћемо имати конкретна решења за реконструисање већег дела улица општине јер је њихова старост између 30 и 40 година и веома их је тешко одржавати.

Завршава се и замена водоводних цеви у Надаљу, старе цеви се ваде и постављају нове и на тај начин се заокружује водоводни систем у тој месној заједници, који је до пре неколико година имао најнеквалитетнију воду, а данас има и фабрику воде.

– Биће замењена комплетна водоводна мрежа у том насељеном месту – каже Парошки.

У плану је и реконструкција Трга слободе, на којем је и зграда општине, радови ће почети ове године, и наставити се у следећој.


На море у Сутоморе

У власништву Општине је и хотел у Сутомору, у који многи грађани повољно одлазе на годишњи одмор.

– Исто тако, Општина шаље на море најбоље ученике наше општине, спортисте, али се ради и размена с братском општином Орошхаза из Мађарске, па наша деца и спортисти одлазе у њихову бању у Орошхази, а њихова на море у Сутоморе – истиче Парошки, и додаје да је та сарадња врло добра.


Парошки наводи да су значајна улагања општине у развој спорта и културе. Подржавају се разнолике манифестације: Кобасицијада, Петровданске свечаности, Србобранска бразда, Србобранска жетва... Размишљамо о још једном потенцијалу – пошто је из Србобрана потекла и породица Дунђерски – да на томе градимо неку туристичку понуду јер то до сада није искоришћено у правом смислу. Радимо на томе и управо спремамо један пројекат развоја туризма, што ће значајно допринети укупном развоју наше општине.

Он подвлачи да локална самоуправа води рачуна и о квалитету живота грађана те је једна од првих општина које су увела бесплатан јавни превоз на територији општине за све грађане па и ученике, а можда и једина.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести