У среду наставак расправе о амандманина на лекс специјалис

БЕОГРАД: Скупштина Србија завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на лекс специјалис у вези са изградњом станова по субвенционисаним ценама за припаднике снага безбедности наставиће сутра у 11 сати.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Посланици су вечерас завршили расправу о 358 амандмана на тај предлог закона од укупно 619 амандмана.
Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да је председник Србије Александар Вучић осмислио пројекат помоћи свим припадницима структура безбедности, те да је инсистирао да се пронађу механизми да се запосленима у том сектиру помогне и учини живот лакшим, како би им се показало да смо захвални на ономе што раде.

"Могли су пре њега то да ураде и други председници, други врховни команданти. То им на памет није пало, а живели су економски бољим временима за Србију", нагласио је министар Вулин.
Он је додао да постоји низ специфичности зашто баш припадници безбедности структура, а не и сви остали, треба да буду обухваћени овим програмом станоградње.

"Они имају и бенефицирани стаж са неким разлогом и зато што раде посао који је не мање одговоран од другог посла, али је специфичан и због те специфичности има одређене привилегије, као што има и одређене тешкоће", рекао је Вулин.
Како је навео, те чињенице су свима јасне, додајући да ће сви они те станове платити, али по цени која је повољнија него тржишна, због помоћи државе.
Одговарајући на питања посланика, министар одбране је позвао све да имају разумевања за овај предлог закона, јер се то радило и раније.

"Само сада коначно имамо човека који има осећаја и разумевања за оне којима је помоћ потребна и хоће да им помогне. Са једне стране се поставља питање зашто људи напуштају војску и полицију, а када хоћемо да нађемо начин да не оду из војске и полиције, онда је то неприхватљиво и то не треба радити. Ово је део пакета и тако га треба доживљавати", навео је Вулин.

Током расправе, министар је поновио да ће и у Београду цена квадрата бити највише 550 евра, укључујући ПДВ од 10 одсто.
С друге стране, опозиција се изјаснила да нема ништа против да се граде станови које запослени у полицији, војсци и другим службама могу да купе по субвенционисам ценама, али су оценили да су критеријуми за то нејасни.

Посланица ДС Гордана Чомић рекла је да су посланицима нејасни поједини чланови предлога закона и упитала како ће се регулисати евентуално отуђење и промет тако купљеног стана, те шта се дешава ако припадник снага безбедности оде из службе.
Њен страначки колега Радослав Милојичић упитао је како неко са просечном платом од 30.000 динара може да купи стан за 500 евра по квадрату, оцењујући да је лекс спцијалис "некомпатибилан са животом".

Поражавајуће је, како је рекао, да 30.000 њих нема решено стамбено питање, а пријавило се 18.900.
Посланик Народне странке Мирослав Алексић, коме је председавајући у једном тренутку искључио микрофон јер је министру Вулину рекао да "немају сви тетку у Канади", питао је Владу зашто станови не коштају 380 евра по квадрату, као и зашто пом тој цени не би били понудили и другим категоријама становништва.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести