Удружења: Брамерц да врши мониторинг у случају Махмуљина

БАЊАЛУКА: Представници српских удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата траже од главног хашког тужиоца Сержа Брамерца да врши мониторинг судског поступка против генерала тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина пред Судом БиХ.
s
Фото: Youtube Printscreen

У писму, које су потписали председници Борачке организације Републике Српске и још осам најзначајнијих организација проистеклих из протеклог рата, подсећа се да је Суд БиХ 22. јануара првостепено осудио Махмуљина на десет година затвора, али да је другостепеном пресудом од 21. септембра та пресуда укинута и одређен претрес пред Апелационим већем Суда БиХ.

Представници српских удружења су подсетили Брамерца да се Сакибу Махмуљину судило за неке од најмонструознијих злочина почињених у претходном рату.

Као пример бруталности навели су чињеницу да је у месту Стог пронађена масовна гробница са 21 телом, од којих је 17 било обезглављено, пише бањалучки Глас Српске.

Подсећају и да је, према доступним информацијама, предмет против Махмуљина означен као предмет друге категорије у којем је истрага започета у Хашком трибуналу, након чега је прослеђен правосуђу БиХ.

"Из свега наведеног, молимо вас да својим ауторитетом спречите изругивање праву и правди која је недвосмислено извршена срамном одлуком Апелационог већа. Такође вас молимо да уприличите састанак са представницима породица српских жртава како би вас детаљније упознали са овим срамним правним преседаном", наводи се у писму Брамерцу.

Напомињу да немају поверења у правосуђе БиХ након овакве одлуке и траже од Брамерца да, снагом свог ауторитета и функције коју обавља, до краја овог поступка врши његов мониторинг како би се избегла неправда.

Надају се да ће Брамерц одговорити у што краћем року, како би се, кажу избегле несагледиве последице према породицама жртава, али и према правди и правичности.

Хашки трибунал за ратне злочине одреда "Ел муџахедин" осудио је бившег команданта тзв. Армије БиХ Расима Делића, коме је Махмуљин био непосредно потчињен.

Писмо Брамерцу потписали су челници Борачке организације Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата, Савеза ратних војних инвалида, Организације старешина Војске Републике Српске, Савеза цивилних жртава рата, Ветерана Републике Српске и Завичајног удружења "Завидовићани".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести