Уједињење СНС и СПАС–а, има ли вишка у екипи?

БЕОГРАД: Радна недеља тек је стартовала, а суботња седница Главног одбора напредњака у центру пажње је свих који прате политичка збивања у Србији.
s
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Најављена је за 29. мај, а тог дана очекују се пре свега одговори на два најзанимљивија питања, која заокупљају пажњу јавности. Најпре, на тој седници треба да се одигра уједињене СНС и СПАС – а, које треба да разреши и важне кадровске дилеме. Биће  обнародована страначка функција коју ће Александар Шапић добити као нови члан СНС, а потом ће се  видети и да ли ће то бити прилика да се расправља о захтевима општинских одбора да се актуелни министар одбране Небојша Стефановић разреши са државних и страначких функција, или ће то питање сачекати јесен, односно скупштину странке. Док Стефановић, како је  недавно рекао, чека разговор са лидером странке, из изјава првог човека СНС и председника Србије Александра Вучића не може се "прочитати" политичка судбина бившег министра полиције. Ипак, насупрот Вучићевој уздржаности, високи страначки функционери попут потпредседника СНС и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, као и члан Председништва Марко Ђурић, поручили су Стефановићу да би, да су на његовом месту - поднели оставку. Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић изјавио је да ће се 29. маја, након седнице Главног одбора, знати каквих ће све кадровских промена бити у странци. Упитан о евентуалној смени Небојше Стефановића, Глишић је рекао да СНС тренутно прикупља записнике 169 одбора и да ће се "пажљиво анализирати" мишљење њихових чланова. На дилему ко су људи из странке за које је рекао да Александру Вучићу раде о глави и јесу ли то поједини министри, како се спекулише, Глишић је казао да ће то ко су, именом и презименом, показати истрага.

- Када илегално прислушкујете председника државе, мислим да му на тај начин радите о глави, када тајно пратите породицу и помажете хајку Ђиласових медија, такође – прокоментарисао је Глишић.


Шапић Ђиласу: Где су ти блиски сарадници

Шапић је затражио од Ђиласа да почне све да прича о њиховом односу „само да престане да га провлачи кроз своје таблоиде који су требали да буду јединица мере објективног новинарства”.

- Позивам га да почне да говори о мени и да почне да говори о свим односима које смо имали, може да позове и друге своје блиске сараднике, само питање је где су они јер их око њега више нема - рекао је он, појаснивши да од преко 50 људи који су с њим водили Београд, око Ђиласа више нема ниједног. „Где су ти блиски сарадници?“, упитао је.


На то што се општински и месни одбори СНС-а изјашњавају о поверењу појединим министрима из те странке као што су Небојша Стефановић, Марија Обрадовић, Златибор Лончар, функционер СНС Марко Ђурић каже да владајућа странка стоји чврсто уз председника Вучића и да никада не би подржала ниједног страначког функцонера који би покушао да приоритете државне политике "подреди личним интересима и грабљењу за власт".

- Уверен сам да ћемо и од председника Вучића чути детаљне информације не само о томе већ пре свега о плановима за развој и будућност Србије и о томе шта морамо у странци да унапредимо, да бисмо били ближи грађанима и решавали конкретне проблеме - рекао је јуче Ђурић, признајући да је био погођен информацијама које су долазиле до њега у Вашингтон, јер се, како каже, ради о људима који су му блиски не само у политичком смислу већ и лично. Сматра да је да је СНС показала разлику у односу на друге странке у претходном периоду и да има снаге да разговара о најозбиљнијим проблемима у својим редовима и док је на власти.

Члан Председништва СНС Небојша Стефановић каже да су односи у тој странци само њихови, а такав је и његов однос с Александром Вучићем, те поручује да ће о свом раду и проблемима и овог пута разговарати с лидером странке и без "добронамерних" посредника. Додаје и да је у политици све научио од Вучића, те да ни њему ни странци, "а уверен сам ни председнику Вућићу нису потребни посредници да унутар наших редова уређујемо наше ствари".

- Као и увек до сада слушам сваки његов савет и спроводим сваку његову одлуку, јер то је темељ наше сарадње, која је увек била само на корист Србији и СНС-у. У томе се ништа неће променити - закључио је Стефановић, који, како каже, не може да разуме зашто се тој кампањи, свесно или несвесно придружују неке његове колеге и пријатељи из СНС-а који шаљу преко медија савете и препоруке шта би требало да уради странка или он, као члан њеног Председништва и један од оснивача.

Председник СПАС – а Александар Шапић тврди да се још се не зна да ли ће он бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда на следећим изборима, али додаје да ће та странка сигурно изаћи са најјачом формацијом на предстојеће изборе.

Додао је да су иста програмска начела разлог за уједињење СПАС-а и СНС.

- Ако се слажете око најозбиљнијих ствари и неко вам понуди своје ресурсе, које је стицао годинама, бићу му захвалан до краја живота - каже Шапић о председнику СНС Александру Вучићу. На питање да ли верује да је случајност да долази у СНС баш у тренутку када се дешава гласање о неповерењу Небојши Стефановићу, Шапић оцењује да "то нема никакве везе са њим" и додаје да мисли да неће бити замена за Стефановића на месту председника ГО СНС у Београду. На питање да ли зна на којој функцији ће бити у СНС, Шапић је рекао да зна, али да то не жели још да открива.


Зорана Михајловић: Стефановић није странка

- Оно што је моја порука и то ћу рећи и на Председништву СНС, да нису странка Небојша Стефановић, нити било ко ко се огрешио о закон и радио нешто лоше - изјавила је чланица Председништва СНС Зорана Михајловић, додајући да прихвата све што локални одбори странке изгласају. - Да ли се неки људи промене временом – вероватно се промене. Да ли то треба да се санкционише, треба, ако говоримо у партијском смислу. Што се тиче оног институционалног, такође верујем, као и већина чланова странке, да морамо добити институционални одговор да ли је учествовао и како, на који начин, јер је то много више од партијског проблема,онда је то озбиљан државни проблем - истакла је Михајловић.


- Довољно сам  дуго у послу и моје искуство ми не дозвољава да будем ни у еуфорији, нити у депресивном стању. Трудим се да ми буде хладна глава, да сачекамо 29. мај за ту информацију на којој функцији ћу бити - додао је Шапић.

- Нисам дошао у СНС да бих било кога мењао. Вучић ми је понудио да уђем у његову политичку кућу, а шта ћу бити, то ће време да покаже - рекао је Шапић, одбацујући наводе да је "прелетео" и издао политику своје странке. На питање зашто раније није ушао у СНС ако имају иста програмска начела, одговара да му нико раније то није понудио.                 

С. Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести