Укинута пресуда политичким првацима Срба у случају "државни удар"

ПОДГОРИЦА: Апелациони суд у Подгорици објавио је данас образложење одлуке о укидању пресуде првостепено осуђенима у предмету "државни удар" у којем, између осталог, стоји да је веће Вишег суда на челу са судијом Сузаном Мугошом потпуно погрешно доносило закључке у односу на доказе који су спроведени током суђења.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija
Апелациони суд у свом решењу о укидању пресуде наводи да су погрешни закључци суда да су Мандић и Кнежевић организовали наводну организовану групу за рушење власти 2016., пренео је подгорички портал Борба.
 
Виши суд је, како пише у укинутој пресуди, погрешно закључио да су Мандић и Кнежевић у својим говорима на митингу пред изборе позивали на било каква окупљања.
 
Виши суд се, наводи се, бавио тумачењем изговорених речи и реченица, што је било погрешно.
 
Апелациони суд даље тврди да се из говора Милана Кнежевића не може доћи у везу да је говор овог оптуженог имао за циљ да организује протест.
 
Наводи се и да у оптужници пише да су између осталог Мандић и Кнежевић путовали у Русију, па су због тога сумњиви, али нема ниједног доказа који то потврђује.
 
Апелациони суд тврди да судија Сузана Мугиоша, није могла извести поуздан закључак да је сведок Мирко Велимировић набавио оружије на захтев сведока сарадника Зорана Синђелића.
 
“Фотографија оружија која је презентована на суђењу не може бити доказ јер је то оружије Управе полиције које је узето на реверс, да би било фотографисано, то није наводно оружије којим је припремано насиље”, стоји у решењу апелационог суда.
 
Сведок Мирко Велимировић није био овлашћени полицијски службеник нити је био прикривени сарадник који би био овлашћено лице за извршење мера тајног наџора.
 
Првостепена пресуда вишег суда донета је уз бројне бирне повреде одредаба кривичног поступка, па је Апелациони суд одлучио да пресуду укине, а предмет врати на поновно одклучивање пред Вишем суду пред измењеним већем, наводи се у пресуди.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести