Украјински завод жели да модернизује српске тенкове Т-55

КИЈЕВ: У Кијеву је у току међународни сајам наоружања и војне опреме "Армс анд Сецуритy 2019" а међу излагачима посебно се истичу конструкторски бирои и ремонтни заводи који традиционално потенцијалним партнерима представљају нова техничка решења за нешто старију технику која је већ дуго у употреби, попут тенка Т-55.
1
Фото: Youtube Printscreen

Идеја модернизације овог тенка присутна је у великом броју држава, а различити концепти показали су одличне резултате на терену.

Војни аналитичар из Србије Владе Радуловић састао се током сајма са представницима државног завода из Харкова. Са њима је разговарао о евентуалној модернизацији српских, помало заборављених тенкова овог типа, преноси Б92.нет.

Недавно је најављено "оживљавање" 100 тенкова Т-55 и формирање стратешке резерве за Војску Србије, па је у складу са тим, јасно да ово питање заузима посебну пажњу.

Заменик генералног директора државне компаније "Завод В .О. Малишева" из Харкова, Дмитро Иваницин, истакао је заинтересованост украјинске стране за сарадњу на овом пројекту и навео да њихов завод може понудити неколико различитих варијанти модернизације не само тенкова већ и других типова гусеничара.

Када је конкретније реч о тенку Т-55, Иваницин истиче да њихов конструкторски биро поседује могућност извођења капиталног ремонта и дубоке модернизације тенка Т-55.

"Поред задржавања актуелног калибра од 100 мм, постоји могућност постављања новог топа са глатком цеви калибра 125 мм, а зависно од типа модернизације, снага мотора се може повећати чак до 1.100 коњских снага", казао је он.

Иваницин додаје и да постоји опција потпуно аутоматизованог испаљивања 18 пројектила калибра 125 мм, по угледу на француски Лецлерц, као и да је цео систем савременом електронском опремом повезан у јединствену целину, што посади, а посебно командиру омогућава ефикаснији рад.

Заинтересованост за сарадњу на овом пољу, потврдио је за портал Б92 и Владе Радуловић.

"У разговору са главним конструктором и представницима бироа договорена је спремност на сарадњу са Србијом, пре свега на пољу ремонта и модернизације наших тенкова Т-55. Након повратка у Србију, оружаним снагама представићу концепт модерног тенка Т-55 са појачаним петоцилиндарским мотором од 850 коњских снага и новим системом управљања ватром који нам је понуђен са украјинске стране", наводи Радуловић.

"Код нас влада мит да су тенкови претопљени у железари и продати, што је далеко од истине. Са друге стране, чињеница је да су они у јако лошем стању са врло упитним степеном употребљивости. Нама Украјина нуди да од старог и заборављеног тенка добијемо прилично вредну машину, са знатно јачим мотором, експлозивно-реактивним оклопом и бољом балистичком заштитом, новим топом калибра 125 мм и новом опто-електронском опремом".

У Украјини је већ урађен прототип овог степена модернизације и успешно је прошао сва тестирања о чему постоји комплетна документација.

Како истиче војни аналитичар Владе Радуловић, важно је напоменути да је завод из Харкова спреман да Србији проследи целокупну тактичко-техничку документацију, те отпочне сарадњу на оваквом пројекту.

"За нас то може бити интересантно јер Србија већ има тржиште за продају тенка Т-55. Сарадњом за заводом из Харкова, дошли би у позицију да добијемо изузетно моћне тенкове за нашу војску, али и да понудимо такав производ трећој страни", закључује Радуловић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести