Ускоро измена три закона који ће побољшати изборни процес

БЕОГРАД: На следећој седници Владе Србије наћи ће се измене Закона о финансирању политичких активности, Закона о јавним предузећима и Закона о Агенцији за борбу против корупције, најавили су премијерка Ана Брнабић и потпредседник Владе Небојша Стефановић указујући да су измене резултат разговора са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом у циљу побољшања изборног процеса.
brnabic stefanovic
Фото: Tanjug

Брнабић и Стефановић, који је и председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом, рекли су то на састанку који су одржали како би сагледали докле се стигло са имплементацијом препорука.

Наглашено је и да ће мисија ОДИХР-а у новембру бити у нашој земљи, када ће се дефинисати шта ће бити њихова посматрачка мисија, а шта надлежност, након чега би, како кажу, требало да започну посао у изборном и предизборном периоду.

Брнабић оцењује да је до сада доста урађено по питању измена у унапређењу изборног процеса и подсетила да је влада на последње две седнице донела 11 закључака који се баве препорукама ОДИХР-а и невладиних организација, међу којима су ЦЕСИД и Црта.

Оно што смо као влада обећали да урадимо, то смо урадили и радимо и даље на унапређењу изборних услова. Ми желимо да ово буде најбољи и најтранспарентнији процес до сада. Много смо урадили пре свега по питању бирачког списка, а Министарство државне управе и локалне самоуправе и даље ради на томе, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, важно је да грађани знају да је држави у интересу да унапреди целокупни изборни амбијент и да постане много бољи од оног какав је био раније.

Они који су доносили изборне законе данас траже да се ти изборни закони мењају, ми желимо да унапредимо ситуацију коју смо затекли и унапређујемо је да бисмо имали што бољи и транспарентнији изборни процес, подвукла је Брнабић.

Стефановић је сагласан са премијерком да је много учињено како би се повећала транспарентност пре свега везана за бирачки списак, додајући да ће грађани убудуће моћи да погледају извод из бирачког списка и након завршетка изборног процеса.

Очекујемо да ће се већ на следећој седници владе наћи измене три закона који су резултат разговора са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом, које ћемо упутити Народној скупштини. Надам се да ће те измене бити не само донете већ и имплементиране у року од 60 до 90 дана, истакао је Стефановић.

Наводи да су у питању Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сва три закона се мењају у смислу пооштравања санкција, дефинисања шта је злоупотреба јавних ресурса и нормирање свега онога о чему смо разговарали са ОЕБС-ом у транспарентности изборног процеса, рекао је Стефановић.

Додаје да иако су сви ти закони донети од 2008. до 2012. године, када је, каже, било највише забележених злоупотреба у изборним кампањама, циљ измена закона је управо тај да се, истиче, грађанима пружи боји ниво транспарентноности изборног процеса.

Разговори са ОЕБС-ом су процес који тече, премијерка Брнабић је те разговоре са њима покренула још 2017. године. То није почело јуче и нису почели зато што је то данас неко од нас притиском тражио, ми смо кренули у разговоре желећи да имамо правни окрив, боље норме које ће омогућити да грађани имају потпуно поверење у изборни процес у овој земљи, нагласио је Стефановић.

Најавио је и да ће мисија ОДИХР-а током новембра доћи у Србију, када ће се дефинисати шта ће бити њихова посматрачка мисија, а шта надлежност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести