Ускоро лакше раскидање уговора са мобилним оператерима?

БЕОГРАД: Предлог Закона о електронским комуникацијама који је пре две године стигао на разматрање у Владу Србије измењен је, а нова верзија ће до среде стићи надлежним министарствима и затим, уколико буде позитивно оцењена, шаље се влади поново на усвајање. 
mobilni
Фото: pixabay.com

Помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Ирини Рељин рекла је Тањугу да је Предлог Закона о електронским комуникацијама до пре месец дана био на Влади, али да је морао да се измени. 

Предлог овог закона је, каже Рељин, раније добио позитивну оцену од стране надлежних тела Европске уније.

У међувремену је, објашњава, усвојен Закон о накнадама за коришћење јавних добара који се односи и на електронске комуникације, фреквенције и нумерације.

"У Закону о накнадама усвојена је одредба која је била супротна одредбама Закона о електронским комуникацијама. Морали смо да наш закон повучемо из процедуре. Извршили смо одговарајуће измене, усагласили и припремили нову верзију", рекла је Рељин.

Помоћница министра наводи да ће неки делови новог закона морати да се "дораде" у тренутку приступања Србије ЕУ.

Закон о електронским комуникацијама уредио је, на пример, питање прекоморене потрошње приликом коришћења мобилних телефона па ће, након што буде усвојен, дужност оператора бити да грађане на време обавести да је "на граници" да прекорачи лимит на свом рачуну.

Такође, грађани ће моћи да раскину уговор за мобилни телефон раније уколико то желе, а платиће само оно што су потрошили.

У овом законском решењу предвиђени су чланови који се тичу боље заштите деце на интернету, па су оператори добили обавезу да пруже могућност тзв. "родитељске контроле" на свим онлине платформама.

Рељин каже да је важно да се закон усвоји по хитном поступку те да чекање на усвајање закона може имати негативан утицај на пословање индустрије која се бави елекетронским комуникацијама.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести