Ускоро тендер за први радарски систем за противградну заштиту

ТОПОЛА: Премијерка Ана Брнабић посетила је данас Тополу, у којој је због невремена и града проглашена ванредна ситуација, где је најавила да ће у наредним данима бити расписан тендер за први радарски систем за противградну заштиту у Србији.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Брнабић је у Тополи разговарала са пољопривредницима и обишла домаћинсто Ненада Драгићевића, које је оштећено у невремену.

Пољопривредници су премијерки рекли да су штете ма засадима огромне, јер је готово свака парцела била захваћена градом, а неке ће штету осетити и наредне године.

Пожалили су се на неадекватну противградну заштиту, тврдећи да није испаљено довољно ракета, јер није било команде да се испали, и навели да у заштиту треба више да се уложи, како би осећали они већу сигурност.

Брнабић је подсетила да је Влада на јучерашњој седници донела одлуку да формира Комисију за процену и санацију штете, у којој су представници министарстава финансија, трговине, државне управе и локалне самоуправе, МУП-а, Канцеларије за јавна улагања, која ће имати састанак у понедељак, како би се видело шта треба да се уради.

Она је истакла да Србија није довољно добро покривена противградном заштитом, те да постоји више проблема, од којих је први што нема аутоматског система противградне заштите.

"У наредним данима ћемо расписати тендер за први радарски систем у Србији", рекла је Брнабић.

Други проблем је, каже, што нема довољно добре регионалне сарадње, са БиХ, РС, Хрватском, када је у питању противградна заштита, па на томе мора да се ради.

"Облаци када дођу над Србију, колико год ракета да се испали, не могу да спрече град и штету. Није то сад никаква накнадна памет, од накнадне памети немамо ништа. То је нешто што реално морамо ове године да урадимо", рекла је премијерка.

Разуме, каже, бес, љутњу и тугу људи којима су уништени засади воћа, и дошла је у Тополу да им каже да је Влада уз њих.

Брнабић је рекла и да је очигледно да нешто не функционише у комуникацији између РХМЗ-а и противградних станица за испаљивање станица, па је замолила да представници општине спреме делегацију коју ће примити следеће недеље са министром пољопривреде и директором РХМЗ-а како би се видело о чему се ту ради.

"Вратицу се у Тополу и обилазићу Србију колико треба, разговараћу са људима, колико год били бесни иљути. То ми јепосао и одговорност иод ње нећу бежати", рекла је Брнабић.

Подвула је да ће Комисија процењивати штету у свим општинама погођеним невременом, целој Србији, тако да све те општине могу да очекују помоћ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести