Успешно одржана војна вежба - приказ наоружања у Батајници

БАТАЈНИЦА: Председник Александар Вучић и шеик Насер бин Хамад бин Иса Ал Калифа, син и изасланик краља Бахреина за хуманитарни рад, питања омладине и саветника за националну безбедност, присуствовали су приказу наоружања, војне опреме и способности дела јединица Војске Србије на Војном аеродрому "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници.
s
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Након завршетка програма кроз тактичко-технички збор представљена су средства наоружања и војне опреме из развоја домаће индустрије.

Вучић и гост из Бахреина том приликом упознали су се са најновијим наоружењем и опремом које је представио помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Син и изасланик краља Бахреина у разговору са министром Стефановићем који му је поклонио бодез Војске Србије, захвалио се и рекао да Србија може бити поносна на војну опрему коју производи и додао да након свега што је видео постоји много области за сарадњу две земље.

Претходно су у приказу наоружања учествовали део јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Програм приказа је почео извиђањем из ваздушног простора ваздухопловима типа „Ласта, а настављен симулацијом извиђање и са земље мултисензорсклом извиђачком платформом МИП-3 на борбеном возилу БОБ КИВ и како снајперски парови и тимови са преносним даљински контролисаним извиђачким платформама МИП-1 долазе у рејон распореда и поседају га.

Након извршеног извиђања из ваздуха и са земље приказано је заузимање ватрених положаја са самоходним топ хаубицом „Нора“, и противавионским самоходним артиљеријско-ракетним системима „Пасарс“ као подршка противваздухопловним снагама одбране у операцији.

Представљено је и подршка авиони типа „Орао“ који су ватром у бришућем лету дејствовали по изабраним објектима на земљи, као подршка у специјалним једницама.

Приказана је и евакуација хеликоптером „Х-145М“,уз обезбеђење тима специјалних снага који су десантирали из хеликоптера „Ми17Б5“.

Припадници специјалних јединица возилама„Лазар“, Велики Милош“ и НТВ приказали су блокирања ширег рејона и стварање услова за координисани напад и неутралисање непријатеља, а приказан је и синхорнизовани упад специјалних снага у објекте у којима се налазе терористи, уз ватрену подршку две даљинско контролисане безпосадне платформе „Мали Милош“.

Један тим специјалних снага десантирао се из хеликоптера „Ми8“, техником брзог спуштања „фастропе“, док су два „мала Милоша“, који су спуштени из хеликоптера „Ми17“ пружала логистичку подршку јединицама, доставом потребних средстава у прву линију борбе и реализовали хитну медицинску евакуацију рањеника.

Приказ је завршен налетом авиона и постројавање учесника вежбе у којој је било ангажовано 400 припадника Министарства одбране и Војске Србије, преко 25 борбених возила и борбених система, као и 12 ваздухоплова.

У тактичко-техничком збору било је ангажовано око 150 припадника Министарства одбране и Војске, и представника предузећа из групације одбрамбене индустрије Србије са пет ваздухоплова и више од 130 борбених возила и борбених система, наоружања и друге опреме.

Шеик из Бахреина борави у дводневној посети Србији, првој након што је прошлог месеца председник Вучић посетио ту земљу.

Вучић је био први председник Србије који је боравио у званичној посети Бахреину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести