Успешно завршено председавање Србије ЈЈИ

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Јадранско-јонска макростратегија за Србију и остале државе учеснице са Западног Балкана од великог значаја и да представља једно од подржавајућих формата приближавања Запаног Балкана Европској унији, и уопште процесу европских интеграција.
j
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Министарка Јоксимовић је с министром спољних послова Ивицом Дачићем, копредседавала и била домаћин министарског састанка Стратегије Европске уније за јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), а учествовала је и на састанку Савета Јадранско-јонске иницијативе.

Она је истакла важност и посвећеност циљевима Стратегије, посебно у постпандемијском периоду, имајући у виду да потенцијални пројекти подржани из ове Стратегије могу значајно ублажити последице пандемије по економије и друштва свих учесница, било да су пуноправне чланице ЕУ или су у процесу придруживања ЕУ.

Као Национални координатор за ИПА фондове, она је посебно указала на то да су заједничко планирање и координисано финансирање кроз овакве иницијативе неопходни за одрживи и убрзани развој региона.

Оно што може бити додатни подстрек и веза је и најављени Економски инвестициони пакет за регион који ће ЕК представити на јесен, а који ће управо обухватити пројекте из области транснационалних мрежа - енергетика, транспорт, дигитализација, Зелена агенда, као и одрживи туризам, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да је то уједно и прилика да заједнички кроз Јадранско-јонску стратегију идентификујемо пројекте који ће допринети економском повезивању на добробит региона, а највише наших грађана.

Јоксимовић је подвукла да је данашњи састанак посвећен и постизању сагласности око садржаја министарске декларације која има за циљ да усмери спровођење Стратегије у наредних годину дана.

Декларацијом се, поред указивања на важност даљих напора за минимализовање утицаја пандемије Ковид-19 на системе здравствене заштите и здравље грађана, уз обнову друштвено-економских кретања у јадранско-јонском региону, посебно подвлачи потреба да приоритети Стратегије буду укључени у процес планирања фондова ЕУ у наредном седмогодишњем буџетском периоду, не само у региону Западног Балкана, већ и у државама чланицама ЕУ.

Као круна председавања, поред министарског састанка, овог месеца било је планирано и одржавање петог пленарног форума Стратегије у Београду, који је требало да угости више од 500 учесника из свих држава региона.

Узимајући у обзир да због пандемије није било могуће одржати форум у у предвиђеном термину, Јоксимовић је изразила наду да ће Србија уз подршку Европске комисије и словеначких партнера, који од 1. јуна преузимају председавање овом регионалном иницијативом, одржати Форум током председавања Словеније, односно до краја ове године.

Заједно са министрима земаља јадранско-јонског региона и са представницима Европске комисије размотрени су конкретни резултати једногодишњег председавања Србије овим иницијативама.

Као земља у залеђу Јадранског и Јонског мора, Србија је, у протеклих годину дана, посебну пажњу посветила повезивању региона у области саобраћаја и енергетике, промовисала заједничко културно наслеђе које чини овај регион атрактивном туристичком дестинацијом, као и интензивнију сарадњу младих.

Учеснице Јадранско-јонске иницијативе су Србија, Босна и Херцеговина, Грчка, Италија, Хрватска, Словенија, Србија, Северна Македонија, Црна Гора, Албанија и Сан Марино, подсећа се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести