Скупштина усвојила буџет, веће плате и пензије

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојла је данас Закон о буџету за 2018. годину којим су планирани приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара. 
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину. 
После скоро четири сата изјашњавања о амандманима, за усвајање буџета за идућу годину гласало је 150 посланика, против је било 12, уздржаних није било, док два посланика нису гласали. 
У 2018. предвиђено је повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија за пет одсто. 
Осим простора за веће плате и пензије, у идућој години обезбеђено је и више новца за инвестиције.
Буџет за идућу годину је планиран на основу пројекције да ће привредни раст у идућој години бити 3,5 одсто БДП-а, уз БДП дефлатор од 2,8 одсто и индекс потрошачких цена на мало од 2,7 одсто.
Та пројекција раста БДП-а, поред осталог, заснована је на елементу подизања агрегатне тражње кроз повећање плата и пензија и развојној оријентацији буџета која се базира на великом повећању инвестиција.


Повраћај ПДВ и за куповину првог стана под хипотеком

Грађани Србије који купују први стан имаће право на повраћај ПДВ и у случају када је та некретнина под хипотеком, предвиђено је изменама Закона о ПДВ које је данас усвојила Скупштина Србије. 
До сада су грађани имали право на повраћај ПДВ за куповину првог стана, а сада је то право омогућено и ако је први стан који купују под хипотеком, односно стан који је предмет извршења у извршном поступку. 
Измене закона примењиваће се од 1. јануара 2018. године, осим одредби које се односе на повраћај ПДВ за промет добара која се носе у иностанство у личном пртљагу, за некомерцијалне сврхе, уз испуњавање свих законских услова, а које ће се примењивати од 1. јануара 2019. године.


За капиталне инвестиције предвиђено је укупно 128,3 милијарде динара, од чега је највише и то 54 милијарде намењено инфраструктури.
У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години по први пут бити 30 одсто веће и износиће више од 180 милијарди динара на нивоу опште државе односно 128 милијарди динара на нивоу Републике.
Очекује се да приходи буџета од наплате пореза буду 988,6 милијарди динара, од чега је наплата ПДВ-а 503,4 милијарде. 
Основни циљеви буџета за наредну годину фокусирани су на одржавање постигнуте макроекономске стабилности и наставак примене мера фискалне консолидације, као и даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-у започто у 2016. години.
Приоритет остаје даље унапређење пореског система који стимулативно делује на привредну активност и запошљавање и истовремено обезбеђује већу ефикасност наплате пореза и смањење сиве економије.
Фокус ће бити и на јачању стабилности и отпорности финансијског сектора, отклањању препрека привредном расту и подизању конкурентности спровођењем свеобухватних структурних реформи, наставку реформи јавних предузећа, као и подизању укупне ефикасности јавног сектора.

Опозиција о опструкцији, малом договору и потрошеном времену

ДС критикује владајућу већину у скупштини и тврди да се први пут догодило да управо та већина опструише рад пармалента, лидер Д ЈБ Саша Радуловић замера што је пропао и "мали договор" опозиције да сачувају своје време за расправу о боџету за 2018, док посланик на листи Двери Миладин Шеварлић позива председника државе да не потипише закон о буџету. 
Шеф посланичкње групе ДС у парлеманту Горан Цхирић данас је рекао да је владајућа коалиција претходних дана предложила велики број амандмана с једином жељом да се заустави било каква дебата о томе на који начин ће грађани живети следеће године, а да би ти исти амандмани данас били повучени.
То је за њега, како је рекао, очигледан доказ да вадајућа већина опструише рад скупштине, уз опаску да ће ДС наставити да бране вто показује да већина опструише рад скупштине, а да ће ДС вредности свих институција, а посебно скупштине.
"Ово говори како изгледа дијалог у Србији и како ће изгледати сваки следећи дијалог, јер сведоци смо да имамо позиве на разговоре о најважнијим стратешким темама за Србију", рекао је Цхирић новинарима у Скупштини Србије.
Истовремено, Шеварлић најављује да ће већ данас председнику Репубилике упутити захтев да не потпише Закон о буџету за 2018. годину јер, објашњава, није у сагласности са одредбама закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.
Како наводи, тај Закон прописује да се за пољопривреду обезбеди пет досто од укупних пореских прихода што је око 49,4 милијарди динара, док је буџет Министарства пољопривреде за 2018. годину нешто више од 44 милијарди динара.
Шеварлић је новинарима у Скупштини Србије казао да је буџет владе повећан за 48 одсто што је, упозорава, несразмерно повећању укупних прихода за 2018, а предлаже да пет милијарди повећања намењених трошковима владе буде преусмерено за субвенције.
О такође казе да би повећање од 75, 4 милиона динара намењено партијама које су у скуштини требало усмерити у пољопривреду, где би тгребало да иде и новац намењен за изградњу гондоле у Београду. "Гондола од Ушћа до Калемгдана за Србију не значи ништа у односу на хиљаде празних српских села", поруичио је рекао је Шеварлић.
Радуловиоћ пак понавља да су посланици владајуће коалиције поднели амандмане које су касније повукли, али такође замера опозицији јер је, како каже, пропао "мали договор" којим су могли да сачувају своје време и да дискутују о амандманима на предложени буџет за 2018. 
Радуловић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије казао да је Д ЈБ предлагао свим посланичким групама да не учествују у расправи и сачувају своје време да би после "фарсе" са амандманима владајуће коалиције могли да причају о буџету.
"Сви су се сложили, нажалост ДС је одбила, тако да су потрошили своје време на почетку и тај мали договор опозиције је пропао. Ми смо своје време сачували за дискусију са министром финансија где смо трошили време посланичке групе пошто је 600 минута колико је било предвиђено за амандмане потрошено", рекао је он.
Он предложени буџет види као наставак "завлачења руке у џепове грађана и привреде", повлачењеа амандмана, каже, власт је прекршила Пословник, а председница Скупштине је, тврди, "игнорисала" његову намеру да о томе говори на седници. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести