Усвојен буџет за 2021. годину

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас буџет за 2021. годину и сет пратећих закона.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

За усвајање буџета за идућу годину гласало је 201 посланик, а против је било четворо посланика.

Буџет за 2021. годину предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020, као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од скоро 15 одсто у односу на ребаланс овогодишњег буџета.

Пројектовани дефицит је 178 милијарди динара, што је три одсто БДП-а.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да је буџет за 2021. усмерен на подизање животног стандарда грађана, али је и развојни, јер ће 330 милијарди динара, односно 5,5 одсто БДП-а, бити издвојено за капиталне инвестиције.

Додао да би тако конструисан буџет следеће године требало да омогући привредни раст од шест одсто.

Када је реч о првом стубу, подизању животног стандарда, Мали је рекао да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто, минимална цена рада за 6,6 одсто, и повећане плата у јавном сектору.

Истакао је да ће од 1. јануара за пет одсто бити повећане плате медицинских радника, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања добиће од 1. априла.

Мали је казао и да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.

Када је реч о капиталним инвестицијама, у буџету за 2021. су на списку изградња Моравског коридора, аутопут Прељина-Пожега, брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, аутопут Ниш-Плочник, аутопут Рума-Шабац-Лозница...

Идуће године требало би да почне изградња Фрушкогорског коридора, док се за нови пут "Вожд Карађорђе", који ће повезати Шумадију са источном Србијом, ради пројекат који ће бити завршен наредне године, а реализација почиње 2022. године.

У буџету је издвојен новац и за нове индустријске паркове, за наставак рехабилитације пруга, као што су Ниш-Димитровград и брза пруга од Београда до Новог Сада.

Затим, предвиђена је изградња више домова здравља - Лозници, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врању, као и завршетак КЦ Србије у Београду, градња КЦ Војводине и КЦ Крагујевац.

У 2021. години за здравство укупно ће бити издвојено 386,3 милијарди динара, а највећи део тих средстава предвиђен је за РФЗО - 353 милијарди динара.

Поред тога, предвиђено је додатних 15,2 милијарде динара за улагања у здравство која су везана за Канцеларију за управљање јавним улагањима.

Министар Мали је навео и да буџет предвиђа још већа улагања у пољопривреду, културу и здравство због изградње инфраструктуре и набавке опреме.

Подсетио је да после више деценија, у 2021. креће пројекат изградње метроа у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести