Усвојен Закон о правима корисника привременог смештаја

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, а како је раније рекла министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић закон би требало да унапреди њихов положај.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Новим законом требало би да се унапреди положај корисника услуга привременог смештаја, без дискриминације, под равноправним условима уз активно ефектицно и информисано учествовање свих лица која учествују у доношењу одлукакоји утичу на живот и права корисника а складу са приступом заснованим на људским правима, рекла је Кисић Тепавчевић у Скупштини Србије.

Нови закон треба да омогући заштиту права корисника услуга кроз континуирано оспособљавање корисника за самосталан живот и пуно и равноправно учешће у друштву и остваривању социјалне инклузије.

Закон такође обезбеђује да се услуге пружају у складу са вољом и жељом корисника уз уважавање његовог животног циклуса, етничког и културног порекла и животних навика.

Смештај се обезбеђује само као последња могућност онима којима није могуће обезбедити опстанак у породици или услуге подршке за самосталан живот.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести