Усвојен Закон о референдуму и народној иницијативи

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су вечерас Закон о референдуму и народној иницијативи, а новим актом се укида праг излазности од 50 одсто уписаних бирача, а за успех референдума биће потребно да гласа већина од изашлих бирача.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Од 180 присутних посланика, 178 је гласало за, а два посланика против.

Закон о референдуму и народној иницијативи требало је са Уставом ускладити много раније, тачније до 2009. године.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је раније да су утврђене различите врсте референдума, и то према територији где се одвија, да ли је републички, покрајински или локални.

"Такође смо променили рокове за прикупљање потписа. Раније је био рок од седам дана, а сада је продужен на 90 дана. Потписи могу бити прикупљени и електронски. Код прикупљања потписа за народну иницијативу више немате обавезу да обавештавате МУП о томе", рекла је Обрадовић.

Како каже, сада су дефинисане све фазе референдума, укључујући и припремну, као и поступање надлежних скупштина.

"Добро смо дефинисали трајање референдумске кампање, начин финансирања рефенерендумске кампање, све оне ствари које су раније биле нејасне, а у томе нам је значајно помогла Венецијанска комисија", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је рекла и да се законом уређује обавеза надлежне изборне комисије да у року од 20 дана од дана расписивања референдума усвоји акт којим се грађанима пружају информације о питању, односно акту о којем се одлучује.

Обрадовић је закључила да Србија одавно није имала бољи закон којим се може похвалити и у региону, али и у свету.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести