Утврђен дневни ред Скупштине Србије, сутра почиње расправа о буџету

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије вечерас су, после 10 сати расправе, утврдили дневни ред, а рад ће наставити сутра у 10 часова када ће почети претрес у начелу о Предлогу закона о буџету за 2019.годину и сету пореских закона.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Скупштине Србије је данас одбила више од 250 предлога за допуну дневног реда, које су образлагали посланици и власти и опозиције.

Предложеним буџетом предвиђени су укупни приходи у износу од 1.246,2 милијарде динара, док расходи износе 1.269 миљарди динара.

За капиталне инвестиције у 2019. години опредељено је укупно 220 милијарди динара, а плате у јавном сектору биће увећане од седам до 12 одсто од 1. јануара. 

Према оцени Фискалног савета Србије, планирани буџет је уравнотежен, а дефицит ће бити низак и прихватљив и обезбедиће да се јавни дуг смањује и наредне године.

У Фискалном савету су навели да је раст пензија добро димензиониран, али да су плате повећане више него што је то оправдано.

Посланици опозиције негодовали су, јер им је скупштински материјал, како су рекли, стигао пре три дана и нису имали времена да се упознају са њим, а само буџет има 1.500 страна.

Они су оценили и да власт жели да “прогура законе испод радара”, јер је на дневни ред, и то када се расправља о буџету, уврстила још 60 тачака.

Из Министарства финансија су навели да су поред буџета пред посланицима и закони који ће растеретити привреду, као и да ће разматрати наставак забране запошљавања у јавном сектору.

Посланици ће, поред осталог, расправљати и о повећању таксе за претплату јавих сервиса РТС и РТВ са 150 динара, на 220 динара.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести