Увреде у Скупштини, Живковићу опомена због Хитлера

БЕОГРАД: Скупштинску полемику о изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању обележила је данас размена увреда између посланика опозиције и владајуће већине, а председнику Нове странке Зорану Живковићу изречена је опомена због добацивања.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Посланик СНС Србислав Филиповић је рекао да су СНС и Александар Вучић у претходних шест година показали како се поштено и одговорно води земља и поручио опозицији да погледају подршку коју имају на изборима.

"Она се мери статистичком грешком. Где сте ви, где смо ми и како данас живе пензионери и запослени у Србији?”, упитао је Филиповић.

На то је Живковић рекао да је тачно да су рејтинг странке коју води и њени резултати на изборима драстично мањи него што су резултати СНС, али и додао да је и "Хитлер имао одличне резултате у Немачкој пре почетка Другог светског рата".

Председавајући Верољуб Арсић га је упозорио да ће следећи пут, ако буде величао животно дело Хитлера, добити опомену.

“То је најгора могућа увреда. Ја сам увредио Хитлера горе него што је историја”, добацио је Живковић, након чега му је Арсић изрекао опомену.

Реч је потом добио Филиповић који је казао да он може да устане, а да Живковић “после толико вињака” не може никако, на шта се Живковић увредљивим речима обратио председавајућем Арсићу: “Јеси ли чуо ово мајмуне један? Јеси ли чуо ово, кретену? То ниси чуо, џукело”.

У расправу се, између осталих, укључио и посланик ДС Балша Божовић који је Арсићу рекао да није смео да дозволи да се посланици, било да представљају опозицију или владајућу већину, обраћају једни другима на такав начин.

“Не може неко на тако вулгаран и непристојан начин, шта год да је у питању, да се обраћа и ословљава колегу који седи преко пута…мислим да ви, као председавајући, треба да уведете на неки начин ред и чувате достојанство док год седите на месту председавајућег овог дома”, рекао је Божовић.

На то му је Арсић одговорио да је покушао за заштити достојанство парламента зато што не жели да се спомиње идеологија која је била најразорнија и најдеструктивнија у људској цивилизацији.

Посланик СРС Немања Шаровић сматра да је председавајући Арсић најодговорнији за повреде Пословника, јер дозвољава да се износе којекакве увреде.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести