Уз благослов патријарха, СНВ ЦГ иницира опозив признања Косова

ПОДГОРИЦА: Уз благослов патријарха Иринеја, митроплита Амфилохија, посланика опозиционог Демократског фронта и великог броја интелектуалаца, Српско национално вијеће Црне Горе покренуло је иницијативу за понишење одлуке о признању косовске независности путем референдум.
1
Фото: Tanjug

У саоштењу Српског националног већа достављеном медијима се наводи да ће ову иницијативу предати новоизабраном председнику Црне Горе, Милу Ðукановићу, када преузме мандат у парламенту.

Благослов патријарха Иринеја и подршку су добили председник СНВ Момчило Вуксановић и Симон Ðуретић, а поглавар СПЦ им је током разговора у Београдској патријаршији рекао:

"Дајем благослов, и више од тога. Ми смо један народ. Нико не спори црногорску државност, али подршка Албанцима за отимање Косова и Метохије није у складу са вековном историјом Црне Горе и њеног народа и нарочито са осећањем њених владара владике Петра Првог, владике Петра Другог Његоша и краља Николе који су наше заједничко Косово и Метохију прославили као српску земљу".

Претходно су Вуксановић и Ðуретић на Цетињу благослов И подршку за исту ствар добили од митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

У петак су иницијативу СНВ у Скупштини Црне Горе подржали и потписали посланици Демократског фронта. 

Иницијативу је,наводи се, подржао велики број интелектуалаца, јавних, културних и друштвених радника из Црне Горе, Србије и региона.

У образложеењу се, између осталог наводи, да историјски основ за поништење ове одлуке лежи у најдубљим традицијама Црне Горе, те да је негирањем тог историјског основа Влада Црне Горе "посредно поништила црногорску државност".

У СНВ сматрају да је признање оптеретило односе Црне Горе и Србије и учинило црногорску политику крајње противном Србији, што до сада никад није био случај.

"Чињеница да поједине државе у свету повлаче признања тзв. државе Косово, обавезује Црну Гору да у складу са таквим политичким опређељењем и наведеним разлозима буде и сама део те иницијативе", наводи се у саопштењу СНВ. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести