Ванредна контрола - откривено 130 лица на раду ''''на црно''''

БЕОГРАД: По налогу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, а у оквиру спровођења акције појачаних ванредних инспекцијских надзора, инспектори рада открили су 130 лица на раду на ''''на црно'''' и девет нерегистрованих привредних субјеката.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како се наводи у саопштењу Министарства рада, у акцији која је спроведена јуче у другој смени и током ноћи, инспектори су извршили надзоре код 412 послодаваца на територији целе Србији, и то у области радних односа и безбедности и здравља на раду, у делатности грађевинарства, угоститељства, поправке и одржавања моторних возила, трговине, производње хлеба, свежег пецива и колача и у услужним делатностима.

Појачаним инспекцијским надзорима обухваћено је укупно 1.016 лица.

Поднето је 48 захтева за покретање прекршајног поступка у области радних односа и безбедности и здравља на раду, донето је 32 решења и 45 налога на записнике за отклањање утврђених недостатака, као и девет решења о забрани рада на месту рада.

Поједини инспекцијски надзори обављени су по принципу такозване ''''ротације'''', што заправо значи да су их извршили инспектори који иначе не раде на територији на којој су спровели надзоре.

"Опсежне акције борбе против сиве економије и рада на црно биће настављене у наредном периоду. Планирам да у инспекцијском надзору учествујем лично. Нећемо дозволити послодавцима да крше права радника, нема привилегованих", рекао је министар Ðорђевић, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести