Ванредна седница Парламента, део опозиције је бојкотује

БЕОГРАД: Скупштина Србије почела је данас ванредно заседање, а на дневном реду наћи ће се више предлога измена и допуна закона који се између осталог тичу образовања, кутуре, избора судија, председника судова, нуклеарног истраживања, авио саобраћају, граничних прелаза, оружја и муниције.
Vanredno zasedanje Skupštine Srbije Foto: Tanjug/video/M. Jelisavčić
Фото: Ванредно заседање Скупштине Србије Фото: Тањуг/видео/М. Јелисавчић

Странке Савеза за Србију и поједини самостални посланици саопштили су да од данас "активно" бојкотују Народну скупштину, што значи, како су рекли новинарима, да ће бити присутни у згради парламента и држати конференције за медије, али неће учествовати у пленумској расправи. 

На предлог шефа посланицке рупе Српске напредне странке Александра Мартиновица, парламент ће о свим тачкама дневног реда водити обједињену расправу. На ту одлуку реаговао је председик радикала Војислав Шешељ који је оценио да због различитости тема није могуће водити обједињену расправу и те да се на тај начин крши пословник. 

Шешељ је упитао, између осталог, какве имају везе избор судија и измене закона о образовајну и васпитању.То је вероватно, сматра он, по томе што нам неки од судија немају ни основни образовни ниво, иако машу дипломама са уписаним шестицама у бескрајном низу.

Министар просвете Младен Шарчевић говорио је о сету закона из те области, који ће се наћи пред посланицима, а то су предлози закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду.

Министар културе Владан Вукосављевић говорио је о о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи.

На дневном реду биће и Предлог одлуке о избору председника суда, који је поднео Високи савет судства, предлози одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства, као и предлози одлука о престанку функције председника Вишег суда у Крагујевцу и Краљеву, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Руми, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Скупштина ће разматрати и Предлог одлуке о избору члана Савета гувернера Народне банке Србије, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Предлог одлуке о престанку функције председника Комисије за хартије од вредности, који је такође поднео Одбор за финансије као и збирну Листу кандидата за чланове Националног савета за културу, коју је поднео Одбор за културу и информисање.

Пред посланицима ће бити и Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији, које је поднела Влада Србије, Предлог закона о изменама и допунама Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, који је поднела посланица Маја Гојковић.

Биће разматрани и Предлог закона о потврђивању Конвенције о оснивању Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Протокола о привилегијама и имунитетима Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Транспортне заједнице о седишту Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

На дневном реду су и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Казахстан о сарадњи у борби против криминала, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о изменама и допунама Споразума о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају, које је поднела Влада.

Скупштина ће разматрати и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и ЦГ о међународнин друмском граничном прелазу Гостун - Добраково, Шпиљани - Драченовац, Границе - Чемерном такође расправлхаће се и о отварању заједничког граничног прелаза Годово - Вуча, Пријепоље - Врбница - Бијело Поље, Јабука - Ранче.

Посланици ће разматрати и Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, Предлог закона о потврђивању Протокола између Србије и УАЕ о укидању виза за носиоце дипломатских службених/специјалних пасоша, Предлог закона о потврђивању Споразума са Грузијом о укидању виза, Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Израела о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Израела о узајамној помоћи у царинским питањима, Предлог закона о потврђивању Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Шри Ланке, Србије и Канаде, Србије и Индије,Србије и Азербејџана, Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора Развој речне транспортне инфраструктуре између Србије и Европске инвестиционе банке, Предлог закона о потврђивању Конвенције која се односи на безбедност и здравље у пољопривреди, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Индије о сарадњи у области здравља биља и биљног карантина, на предлог Владе.

Шешељ против изручења САД, накнадна кукњава је узалуд

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је данас да Скупштина Србије не би смела да усвоји Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, јер би он могао да има катастрофалне последице, а свака "накнадна кукњава би била узалудна".

Шешељ је у парламенту казао да тај споразум предвиђа изручење људи из Србије које се сумњиче за кривична дела још од 1901. године, односно да има ретроактивно значење што је, према његовим речима, врста преседана у праву. Додао је да је циљ споразума "потцењавање" Србије правосудним властима САД и да се није водило рачуна о разликама измађу кривичноправних система две земље.

"Прво ће уследити захтев за изручење убица браће Битићи, али не оних за које српски органи утврде да су починиоци, већ оне за које Американци кажу да су осумњичени", казао је Шешељ. Према његовим речима, Вашингтон ће се тражити и изручење осумњицених за паљење америчке амбасаде у Београду а, како је додао на такав захтев требало би одговорити - испоручићемо их када САД казне одговорне за бомбардовање кинеске амбасаде. 

Шешељ је критиковао то што је на дневном реду скупштине обједињено 40 тачака дневног реда који немају "везе једна с другом" и додао да парламент "нема демократски дух".Одлука о обједињеној расправи донета је на предлог шефа посланичке рупе Српске напредне странке Александра Мартиновића.

Скупштина Србије почела је данас ванредно заседање, а на дневном реду наћи ће се више предлога измена и допуна закона који се између осталог тичу и образовања, кутуре, избора судија, председника судова, нуклеарног истраживања, авио-саобраћаја, граничних прелаза, оружја и муниције. 

Странке Савеза за Србију и поједини самостални посланици "активно" бојкотују Народну скупштину, што значи да су присутни у згради парламента и држе конференције за медије, али не учествују у пленумској расправи. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести