Ванредни избори спекулација, Тачи и Харадинај и даље заједно

БЕОГРАД: Вест о ванредним изборима на Косову и Метохији у септембру је спекулација, оценио је данас аналитичар Душан Јањић који није искључио могућност њиховог каснијег расписивања, као ни то да би Хашим Тачи и Рамуш Харадинај и после тих избора остали у коалицији. 
Dušan Janjić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Јањић, такође, сматра да је у интересу Србије да, уколико буду расписани ванредни избори буду у јужној покрајини, Срби на КиМ изађу са више листа и освоје што више гласова и места у парламенту.

Коментаришући наводе медија да ће ванредни избори на КиМ бити одржани 8.септембра, Јањић је за Тањуг рекао да би то био најранији термин будући да је неопходно 45 дана за изборну кампању, али да не очекује да ће ''било ко у августу расписисивати изборе или водити кампању''.

''''Косовски политичари су и раније планирали ванредне изборе, али им то нису дозвољавале земље Квинте које ће учинити све да ти избори буду у исто време када и у Србији, можда месец или два раније, а њихово образложење је да не треба губити време за дијалог'''', навео је Јањић.

Додао је да, иако у владајућој коалицији на КиМ постоје несугласице око приоритета владе и око тога ко је ''јачи'', очекује да ће бити постигнут договор око избора који је, уверен је Јањић, разлог због чега се чека формулисање оставке Харадинаја.

''Једно је да Харадинај поднесе оставку и изазове кризу и пад владе, што би имало негативан утицај на све чланове коалиције. Међутим, очекујем да ће у коалицији пронаћи формулацију да без расправљања о раду владе Харадинај поднесе оставку и да се распишу ванредни парламентарни избори'', рекао је Јањић. 

Уверен је да су, због тренутног распореда политичких снага на КиМ, Тачи и Харадинај ''осуђени'' на међусобну сарадњу и после избора и да би формирали скори исту коалицију у коју би евентуално могла да уђе Демократска лига Косова (ЛДК), уколико Луфти Хазири преузме вођство од Исе Мустафе.
'''ЛДК би могла да уђе у проширену владу или да замени неког у садашњој коалицији, што је, такође, идеја земаља Квинте да што шира коалиција подржи политичку платформу и дијалог Београда и Приштине'', наводи Јањић.

На питање да ли је оставка Харадинаја политички чин који може да га ојача и да ли, према спекулацијама, може да капитализује одлазак у Хаг, Јањић каже да је таква свака оставка политичара и да у Харадинајевом случају није изненађење.

Подсетио је да је Харадинај оставку и раније најављивао другим поводима, као што су таксе и Тачијеве идеје о разграничењу, како би на изборима проверио ко је ко.

Јањић указује да је Харадинају порасла популарност после увођења такси и да је то покушавао да капитализује све време, као и да одлазак у Хаг итекако може да се изманипулише и да се он и остали који су позвани, представе као борци ОВК што им је, каже, важно због нових гласача.

''Али, кључни разлог је да Харадинај жели одрешене руке и што више утицаја, с обзиром на то да је тренутно најпопуларнији политичар на КиМ, али најјача странка је Демократска партија Косова (ПДК) и то му везује руке'', навео је Јањић.

Упитан како би се евентуални ванредни избори одразили на дијалог Београда и Приштине, Јањцих је оценио да ће у том случају Београд морати да одлучи како ће Срби изаћи на изборе - да ли једна листа као до сада или сви српским политичк активни субјекти у једној или две коалиције изађу на те изборе.

''Мислим да је друга опција боља јер би то донело 10 места у парламенту и ојачало утицај Србије у мањинској групацији, а Српска листа је последњи пут имала осам, девети је био Горанац'', подсећа Јањић.

Истиче да је у интересу Србије да изведе што више Срба на изборе и освоји што више гласова, а то, сматра Јањић, може да постигне само ако изађе са више изборних листа и ако се не фаворизује Српска листа.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Јањић скреће пажњу да остаје отворено питање где су представљени Срби са КиМ у дијалогу, које је до сада заступао Београд, и у том смислу очекује да ће ЕУ и САД тражити да Срби са КиМ дефинишу своје место у преговорима.

''Или да буду део делегације Косова, ако буду у владајућој коалицији, или ако добију свих 10 места у парламенту, можда могу да буду самостални партнер кога консултују у свим фазама дијалога, што је много боље и за њих и за Београд'', сматра Јањић.

Упитан да ли се ради и сценарију и да ли је подржан од САД-а, Јањић каже да су САД и ЕУ раније били против ванредних избора, али не искључује могућност да их сада подржавају јер је њима, каже, увек битан ''тајминг''.

''Ако су њихова очекивања да ће се у септембру-октобру обновити париски састанак, онда очекују и да се у марту или мају следеће године у Приштини формира влада која је потпуно легитимна, неоспорена и која може да потпише оно што се испреговара'', закључио је Јањић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести