Вархеји и министри о вакцинацији на Западном Балкану

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да се процес вакцинације у Србији одвија у складу са изузетним напорима Владе да вакцине обезбеди за све грађане који су се определили за то.
varheji
Фото: Танјуг (видео)

Јоксимовић је рекла и да је у току информативна кампања, којом се објашњава значај вакцинације и позива становништво да јој се у што већем броју одазову.

Она је то истакла, учествујући вечерас на састанку европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија са министрима спољних послова и европских интеграција са Западног Балкана, на којем је разматрана помоћ Европске уније за јачање здравствених система у региону у борби са последицама пандемије, саопштено је из ресорног министарства.

Комесар Вархеји је информисао министре о напорима ЕУ да убрза процес вакцинације како би се брже изборила са кризом која у већини држава чланица и даље не јењава.

Посебно је говорио о настојању ЕУ да се убрза испорука вакцина из система Ковакс, у коме је и Србија један од учесника.

Нагласио је да се ЕУ, као највећи давалац средстава у том систему, залаже за равномерну и фер расподелу вакцина, према потребама сваке од земаља, укључујући и Западни Балкан.

Јадранка Јоксимовић је указала да активности око вакцинације већ дају значајне резултате и да су још један показатељ одговорности и посвећености Владе Србије да обезбеде здравствену заштиту својим грађанима, али и да допринесу јачању отпорности спрског друштва и економије.

Још једном је поновила солидарну спремност наше земље да помогне суседима у региону, у спровођењу неопходних мера здравствене заштите, као што је то чињено и до сада током пандемије.

Јоксимовић је посебно подвукла очекивање Србије да се систем испоруке вакцине за Западни Балкан из Ковакс механизма што пре реализује.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести