Вархељи: Пандемија Ковид-19 учврстила везе ЕУ са З.Балканом

БРИСЕЛ:Европска унија и Западни Балкан ће заједно превазићи кризу изазвану пандемијом Ковид-19 и из ње ће изаћи јачи, поручио је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

БРИСЕЛ:Европска унија и Западни Балкан ће заједно превазићи кризу изазвану пандемијом Ковид-19 и из ње ће изаћи јачи, поручио је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи уочи самита ЕУ и Западног Балкана који се данас одржава као видео-састанак.

"Пандемија Ковид-19 потврдила је јасно да је будућност Западног Балкана у Европској унији. Направили смо важне кораке ове године упркос пандемији и морамо да наставимо да на њима градимо истински уједињен континент", навео је Вархељи у ауторском тексту за "Јуропијен вестерн Балкан" (EWB).

Он је подсетио да је у мају у Загребу требало да се одржи самит ЕУ и Западног Балкана где су лидери између осталог требало да потврде економски и инвстициони план за регион, уз ревидирану методологију проширења ЕУ и разговоре о отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

Ипак, због пандемије која је тешко погодила континент, самит ће ићи сада као видео-састанак, али је важно да ће ипак бити одржан.

"Ушли смо у ову кризу заједно и изаћи ћемо из ње заједно. Подржаћемо економски опоравак региона који ће у исто време приближити партнере ЕУ. Наше економије су блиско интегрисане а економски и инвестициони план сада у другој половини године биће још значајнији. Његов циљ ће бити да се подстакне дугорочни опоравак, модернизују привреде, подстакне раст, подрже реформе неопходне на путу ЕУ и започне са затварањем јаза у развоју и људима брже донесу бенефити", рекао је Вархељи.

План ће се, како је најавио, фокусирати на повезивање, нарочито у области транспорта и енергетике, као и економији која ради за људе, путем дигиталне и зелене трансформације.

Наредних недеља и месеци, регион може да допринесе овом плану тако што ће предложити планове и идеје, и блиско сарађивати, наводи он.

"Регионална сарадња и добросуседски односи биће кључни за економски опоравак. Тако ће се наставити реформи које не значе само усвајање закона, већ праву примену мера. Фокус на владавини права, функционисању демократских институција и јавне администрација треба да се настави", додао је Вархељи.

Он је истакао да је Европска комисија предузела ванредне мере да подржи и помогне чланице у овој кризи, али у исто време је јасно ставила до знања да пандемија може да се победи само глобалном акцијом у сарадњи са партнерима.

"Нигде то није било очигледније него на Западном Балкану, региону у срцу Европе и потпуно окруженом чланицама ЕУ. Западни Балкан је био први регион где је ова мисао прешла у дело", рекао је Вархељи.

После почетих тешкоца, како је додао, ЕК је предузела конкретне мере у другом делу марта да обезбеди подршку свим партнерима у региону, како за хитне потребе тако и економски опоравак у износу од 3,3 милијарди евра у виду грантова и позајмица.

"Ова солидарност без преседана није се ту завршила: с обзиром на европску перспективу, ЕУ третира Западни Балкан као привилеговане партнере дајући им приступ многим иницијативама и инструментима које имају чланице", навео је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести