Васиљковић: Покрајина више него икад спремна да помогне Оџацима

„Нова општинска власт у Оџацима, која је конституисана 18. маја, ради пуном паром.
latinka vasiljkovic, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Завршавају се пројекти из претходних година, отварају се градилишта и припремају се нови пројекти за конкурсе Покрајинске владе, којих има много, само документација мора бити припремљена на време“, наводи за „Дневник” председница општине Латинка Васиљковић, трећа жена на челу општине од 2000. године. 

Већину у Оџацима предводи Српска напредна странка, која је с коалиционим партнерима на локалним изборима у априлу ове године освојила у општинском парламенту 16 одборничких места од 27. Латинка Васиљковић, функционерка СНС-а, каже да је нова већина пуна енергије и остварује добру сарадњу с Покрајинском владом у реализацији заједничких пројеката. 

„Имамо добру сарадњу у коалицији. Млади смо и пуни енергије, жеља нам је да у општини створимо што боље услове за живот и да отворимо нова радна места“, наводи Латинка Васиљковић.

Она сматра да је Покрајина више него икад спремна да помогне локалним самоуправама у Војводини у циљу реализације свих пројеката који ће побољшати услове живота и рада у општинама.

Општина Оџаци је велико градилиште у Војводини. Завршавају се пројекти из претходних година, отварају градилишта и припремају нови пројекти за конкурсе Покрајинске владе (Латинка Васиљковић)

„За различите пројекте у општини Покрајинска влада, с господином Игором Мировићем на челу, обезбедила је општини 110 милиона динара, а наша локална самоуправа око 70,5 милиона динара. Најзначајнији пројекти су они из области локалног и регионалног економског развоја. Управа за капитална улагања недавно нам је одобрила 15,16 милиона динара за изградњу атмосферске канализације у радној зони у Оџацима, што нам је веома битно да комплетирамо индустријску зону“, истиче она. 

О томе да се остварује политика окупљања око пројеката о чијем значају је Мировић говорио пре више од годину, када је изабран за председника Покрајинске владе, сведочи не само заједничко улагање у изградњу индустријских зона у локалним самоуправама него и други пројекти, примера ради, и изградња и реконструкција атмосферске канализације у Каравукову, за чију реализацију је Покрајинска влада обезбедила 4,7 милиона динара, а општина 2,5 милиона. У Оџацима, како наводи председница општине, ових дана креће и реализација прве фазе великог пројекта саобраћајне инфраструктуре, реконструкција Улице Иве Лоле Рибара. За тај пројекат је Управа за капитална улагања одобрила 66,6 милиона динара, а општина издвојила 44,4 милиона.

Фото: Дневник/Бранко Лучић


Уређују се фасаде у центру Оџака

Када је бивши премијер и садашњи председник Србије Александар Вучић отворио нови погон „Магне” у Оџацима, приметио је да су Оџаци животнија средина, али да су фасаде у катастрофалном стању. Тада је обећао да ће Влада Србије помоћи с 25 милиона динара да се оне среде.

„Поступили смо по његовим упутствима  Прво смо морали створити правни основ за сређивање фасада у центру, а након тога смо се обратили Влади са захтевом за обећаних 25 милиона динара, што нам је и одобрено, тако да смо коначно кренули да реализујемо тај велики посао. Јавна набавка ће бити расписана ових дана и Гагаринова улица ће ускоро бити обучена у нове фасаде“, рекла је Латинка Васиљковић.   


 „Већ припремамо техничку документацију за другу фазу реконструкције те значајне саобраћајнице у наредној години“, напомиње Латинка Васиљковић.

Општина има веома добру сарадњу с покрајинским секретаријатима, пре свега с онима за пољопривреду, водопривреду и шумарство, за спорт и омладину и за урбанизам и заштиту животне средине. Од Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, општина је добила 280.000 динара за опремање Пољочуварске службе, колико уложила и сама.

„Оно што се радило претходних година, ради се и ове. Конкурисали смо за подстицајна сердства за уређење каналске мреже. Покрајински секретаријат за пољопривреду нам је одобрио 20,8 милиона динара, а општина учествује с 19,2 милиона динара“.

Од Секретаријата за спорт и омладину општина је добила 400.000 динара за оснаживање Канцеларије за младе и милион динара за уређење и опремању базена у Оџацима, који овог лета бележи рекордан број посетилаца. Латинка Васиљковић наводи и да је Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине дао општини пола милиона за план детаљне регулације дела блокова насељеног места Ратково.

„Хтела бих да се захвалим Покрајинској влади и због тога што брзо реагује у тешким ситуацијама, попут невремена која нас је задесила 11. јула. Олуја је посебно погодила ромско ново насеље у Богојеву, у којем живе 34 породице. Покрајинска влада је обезбедила из буџетске резерве новац за куповину пакета породицама и 1.300.000 динара за грађевински материјал“, наводи председница општине.   

То насеље је у фази расељавања која ће трајати две године, а до тада становници морају бити адекватно смештени. Латинка Васиљковић каже да се породице, по пројекту који ЕУ финансира с 1,05 милион евра и  учешћем општине од десет одсто расељавају у пет насеља општине: у Бачки Брестовац, Бачки Грачац, Дероње, Каравуково и Богојево.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести