Вашингтон пост: Убиство баца ново светло на балканске тензије

ВАШИНГТОН: Убиство Оливера Ивановића може да доведе до нових тензија на Балкану, оцењује данас "Вашингтон пост".
oliver ivanovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

То убиство баца светло на нове тензије на Балкану, годинама након што је у сукобима регион остао подељен, истиче лист. 
Убиство Ивановића имало је непосредну последицу, јер су се политички разговори у Бриселу између косовских Албанаца и српске владе прекинули, пише "Вашинтон пост".

"Вашингтон пост" подсећа да је Ивановић био осуђен на девет година затвора 2016. године због наводних ратних злочина на Косову почињених над Албанцима крајем деведесетих година, али и да је пресуда укинута.

У осврту на историју тешких односа Београда и Приштине од 1998. године, лист констатује да је Косово остало етнички подељено, што је посебно видљиво у Митровици, граду чији јужни део воде Албанци, а северни Срби, и где је Ивановић радио.

То је разлог због којег Србија његово убиство види као терористички напад и напад на њен суверенитет, иако није јасно ко стоји иза убиства, оценио је "Вашингтон пост".
Лист је нагласио да је Ивановић био снажан заговорник напора да се две нације помире, а обе стране се сада плаше да ће његова смрт закомпликовати постизање тог циља.

Што се тиче међународних последица, "Вашингтон пост" пише да је Русија међу оним земљама које су одбиле да признају независност Косова и која подржава српску владу.
Од инаугурације америчког председника Доналда Трампа расту страховања на Косову од могуће српске анексије српске енклаве на северу уз подршку Русије, пише "Вашингтон пост".

Косовска влада верује да Трампов проруски став може да охрабри оне гласове у Србији који се залажу за војну акцију.
Ивановићева одлучност да спречи такав сценарио, рекао је Неш, била је посебно видљива током његове посете Берлину после  НАТО интервенције у сукобу.
Убиство Оливера Ивановића помирење на Балкану учиниће "мање вероватним", закључио је "Вашингтон пост".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести