Велике силе користе “меке” изворе моћи и медије 

БЕОГРАД: Све велике силе имају своје интересе за чију реализацију користе “меке” изворе моћи, а најпогоднија средства за то су медији, речено је на скупу “Спољни утицаји на медијске интерпретације безбедносних питања на Западном Балкану” у Београду на коме су учествовали новинари из региона.
okrugli sto tanju video
Фото: Танјуг (Видео)

Марко Матић из Антидота рекао је да је улога руских медија у Србији да подстичу антизападно расположење и то би, како сматра, у будућности могло да створи негативне ефекте.

“Циљ Балкана је да се очува стабилност. То је шанса да се ухвати корак са светом. Сваки сукоб би га вратио уназад”, рекао је Матић.

Према Матићевим речима, Немачка рецимо има највише разлога да регион буде стабилан због великог броја инвестиција, док размена са Русијом чини десет одсто укупне трговинске размене.

Он сматра да се са јако мало средстава може дестабилизовати регион који, додаје, може бити монета за поткусуривање великих сила.

Матић оцењује да је Русија инвестирала у медијски утицај у Србији, наводећи да су отворени руски медији попут Спутњика који се, каже, користи као легитиман и објективан извор информисања што, по његовој оцени, није тачно.

Слободан Јовановић, сарадник Антидота из Црне Горе, осврнуо се на покушај оружаног преврата у тој земљи за шта је у току судски процес.

“Ту се полако дефинише одакле су долазили утицаји и средства и дошли смо до податка да је један део медија био финансиран из Русије. Иначе, у Црној Гори велики је утицај невладиног сектора, они имају одлучујцуху улогу када је реч о јавном сервису”, рекао је Јовановић.

Новинар из Загреба Денис Куљиш примећује да ни председница те суседне земље није имуна на руски утицај.

“Наслућују се те везе. Прва је честитала (Владимиру) Путину на изборима…”, рекао је Куљиш и оценио да је реч о озбиљном пројекту, о једном економском “софт” интересу који смањује моћ ЕУ, а којег су свесни и у Берлину, Вашингтону.

“Имамо јос и турски утицај, који за сада мислим да је маргиналан, не заслужује посебну пазњу, али мислим да је ова економска пенетрација најозбиљнија ствар на Балкану. Озбиљно руско орузје нису њихове ракете са не знам каквим бојним главама већ енергетска игра која се сад води у Европи, великим делом и на Балкану, где ће проћи трака гасовода”, рекао је Куљиш.

Македонски новинар Љупчо Поповски каже да руски планови са Македонијом нису као они са Србијом и Хрватском, јер, како каже, они немају гасовод.

“Кад је пропао јузни ток, онда су интереси Русије око Македоније спласнули. Требало је један крак да иде од Бугарске ка Скопљу, онда је то пропало. Немају економски интерес. Русија је на 18. месту трговински партнер и трговинска размена је сведена на минимум”, рекао је он.

Политицки утицај је, каже, већи, аил не тако као у Србији и Црној Гори.

“Код нас је велики утицај Турске. Турци су јако цењена мањина у Македонији. Ердоганова партија је најавила да ће своју прву испоставу отворити у Македонији”, рекао је Поповски.

Ердоганов утицај се, према речима приштинског новинара Имера Мусхолаја, осећа и у Приштни, поред оног најзначанијег - америчког.

“Утицај Турске на Косово не долази преко медија већ искључиво од Ердогана преко (председника Хашима) Тачија”, рекао је Мусхолај.

Скуп о утицајима на медије организовао је Антидот у сарадњи са НАТО ПДД из Брисела.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести