Венецијанска комисија: Очувати право на коришћење верске имовине

СТРАЗБУР: Венецијанска комисија (ВК) објавила је данас на свом сајту мишљење о црногорском Нацрту закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.
Ostrog manastir/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Нацрт закона мора јасно да напомене да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине", наводи се, поред осталог међу препорукама, и додаје да "држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе".

Овај закон споран је за Спрску православну цркву и њене вернике управо зато што подразумева одузимање имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе.

На седници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тела Савета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала под-Комисија за Основна права, објављено је на сајту Савета Европе.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести