Весић: Савски трг биће завршен средином новембра

БЕОГРАД: Средином новембра биће завршена комплетна реконструкција Савског трга и подигнут споменик Стефану Немањи, каже заменик градоначелника Горан Весић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је навео да се завршава постављање првог дела споменика Стефану Немањи, да до 4. септембра стижу још четири камиона, а до 15. септембра још два камиона са деловима споменика Стефану Немањи.

"Требало је да прође осам векова да се одужи дуг према Стефану Немањи, родоначелнику најзначајније српске средњовековне династије која је дала 11 владара, у чије време је Србија постала моћна средњовековна држава", рекао је Весић за ТВ Пинк.

Како каже, захвалан је председнику Александру Вучићу што је први предложио да се подигне споменик Стефану Немањи јер, наводи, ми као народ не комуницирамо са средњим веком, немамо ниједног средњовековног владара на новчаници.

Појашњава да ће споменик бити јединствен у свету, да фигура Стефана Немање стоји на разбијеном византијском шлему који симболише уздизање српске државе и стоји на жезлу Светог Саве који избија из тог шлема.

Споменик ће, како је навео, бити музеј на отвореном где ће са унутрашње стране шлема моћи да се виде мотиви из историје Србије о живота Стефана Немање.

Коментаришући критике које стижу на рачун избора вајара и висине споменика, Весић каже да су то критике лажне елите и да се заправо ту прелама сукоб две идеологије.

"Вучићеве идеологије која показује поштовање према историји и друге која сматра да Србија треба да буде слаба у којој нема места за споменик Стефану Немањи, Светом Сави", нагласио је он.

Напомиње да ће се у Београду подићи споменици и деспоту Стефану Лазаревићу, Дијани Будисављевић, Меши Селимовићу, Васку Попи, Ј.Ј. Змају, Милошу Црњанском.

Весић напомиње да ће до 1. септембра бити завршени сви грађевински радове на Савском кеју, који се реконструише од Бранковог моста до Београдске тврђаве, а до средине септембра биће комплетно завршен - постављен и мобилијар.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести