КПС зауставио Вучића на путу ка селу Бање, мештанима се обратио телефоном

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Косовска полиција зауставила је председника Србије Александра Вучића на путу од Зубиног потока ка селу Бање где треба да посети Србе који живе у овој енклави у дреничком крају.
blokada banje kim
Фото: Tanjug/ Rade Prelić

Вучић je покушао да преговара, али припадници КПС су упорно понављали да имају "наредбу своје владе да га не пусте". Обавестили су га да су блокаде на два километра испред њих и да није безбедно да настави пут. 

Након тога, Вучић се мешанима села Бање обратио преке телефона.

Наиме, неколико стотина Албанаца, међу којима су и ветерани ОВК, блокирало је јутрос багерима и шлеперима пут код села Трнава према селу Бање, у општини Србица, а у Трнави су се чули и рафали, јавља РТС. Пут ка селу Бање блокиран је на пет локација тракторима и балванима, а организатори блокаде су председници општина дреничког краја.


Неки воле пушке, ја не, нећу да угрожавам наше људе...

Председник Србије Александар Вуцицћ изјавио је данас да неки воле пушке да спремају, указујући на данашње блокаде које су поставили Албанци, како би га спречили да оде у место Бање, где су се, иначе, током ноћи у три наврата чули и пуцњи.

Вучић је поручио да он и српски народ неће на пушке позивати никада. 

"Али, никада нећемо дозволити да се пушкама и свим другим иживљавају на нашем народу", рекао је Вуцицћ у Косовској Митровици након што је положио венац на место где је убијен Оливер Ивановић. 

Жао му је, каже, нашег народа у месту Бање, где су се људи спремали за ту посету, спремали погаче, али најавио и да хладне главе жели да се обрати на скупу у Митровици. 

Навео је да су на барикадама "нама позната имена", да је ту Љуштаку, затим Јашаријев синовац и и да је јасно да иза свега стоји званична Приштина. 

Пуцали су три пута, шенлучили, не могу да угрожавам наше становништво и подсетио да су Срби у месту бање спремали за ту посету. 

"Неки воле пушке да спремају, не волим пушке али нисам их ни уплашен. Ја их на пушке нећу позивати никада, али никада нећемо дозволити да се пушкама и свим другим иживљавају на нашем народу", рекао је Вучић. 


У питању је пут којим  председник Србије Александар Вучић требало да дође до овог села у дреничком крају. Влада Косова донела је после тога одлуку да се посета Вучића селу Бање одлаже из безбедносних разлога. Ипак, како сазнаје РТС, председник Србије Александар Вучић, упркос томе кренуо је ка селу Бање.

На снимцима које је РТС емитовао види се већа група демонстраната на путу, међу којима су били и они који су показивали рукама знак албанског двоглавог орла и носили транспаренте против посете Вучића Косову и Метохији.

Фото: Tanjug/ Rade Prelić

Пут је блокиран и са неколико камиона. 

Србица је у потпуности насељена Албанцима, а у селу Бање налази се око 300 српских кућа. 


Вучић: Ствари решавати памећу, не о оружјем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос, поводом информација о блокади ветерана ОВК на путу којим данас треба да прође ка селу Бање, јужно од Ибра, да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

"Још сам снажније опредељен за очување мира и српских институција и народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић у Косовској Митровици, поводом вести да је неколико стотина ветерана блокирало пут на траси његове данашње посете КиМ.

Вучић је изразио и уверење да Срби на КиМ схватају колико се бори за све њих.


Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је то дренички крај, познат по екстремиситма и највећим злочинима које су Албанци починили. 

"Очигледно је да су Албанци нервозни. Ово није спонтан, већ организован протест од стране њихових сабораца и политичког врха са циљем да се поремети посета и да се Срби престраше", рекао је Ивановић за јавни сервис.

Планом посете предвиђено је да председник Вучић обиђе предшколску установу "Маја" и да разговара са мештанима Бања.

Мештани у Бањи забринути, чули и рафале

Мештани српске енклаве Бање у општини Србица кажу да су узнемирени због ситуације која влада од јутрос, када су ветерани бивше ОВК поставили барикаде на прилазу том месту, пред посету председника Србије Александра Вучића.

Милан Ковачевић, познат јавности као Милан са шајкачом, од претходне посете Вучића, када је председнику рекао да не напушта своје место, само му треба трактор, рекао је за РТС да су се ноћас око села чули и рафали, из правца Сувог Грла.

Ковачевић је рекао да мештани иначе свако вече стражаре, јер су окружени Албанцима са свих страна и страхују од крађа имовине које су учестале.

Захвалан је, каже, на помоћи коју је добио, трактору, крвама и овцама, и не намерава да напусти своје село.

"Хвала председнику. Све што је обећао он је испунио. Овде сам рођен и остаћу до краја живора", рекао је Милан Ковачевић.

Косовска полиција зауставила је, нешто после 10.00 сати, возило у којем је председник Александар Вучић био на путу ка селу Бање.

Вучић је покушао да преговара, али припадници КПС су инситирали на томе да имају "наредбу своје владе да га не пусте".

Обавестили су га да су блокаде на два километра испред њих и да није безбедно да настави пут.

Председник се међутим обратио видно узбуђеним местанима путем телефона. 

У селу се окупило више стотина градана испред предшколске установе "Маја" коју је председник требало да обиђе. 

Вулин: На пет места око Дренице на КиМ се пуца

Министар одбране Александар Вулин казао је да се у овом тренутку у околини Дренице, куда председник Србије Александар Вучић треба да прође до села Бање, оде у посету, на пет места пуца, да то чине наоружани ветерани терористичке ОВК и да за то одговорност сноси Кадри Весељи. 

"Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи, који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора, иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити", казао је Вулин.

Фото: Tanjug/ Rade Prelić

Он је за ТВ Пинк навео да би Кфор ту ситуацију морао да разреши, те да имају и обавезу и одговорност да реагују.

"Вучић Иде у најопаснији део Косова, иде у Дреницу и тамо га на пет места чекају наоружани људи", истакао је Вулин и додао да политички представници Албанаца не разумеју поруке мира председника Вучића које је упутио и јуче на КиМ, те да морају да покажу да су некаква сила.

"То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоруижани људи на КиМ сада пуцају", казао је Вулин.

Танјугова екипа гађана флашама

Албанци у месту Војтеш, на правцу из јужне Косовске Митровице ка месту Бање, на барикади од запаљених гума, гађали су флашама екипу Танјуга.

Око 200 људи блокирало је пут возилима, запалили су аутомобилске гуме, а преко целог пута поставили су транспаренте на албанском језику на којима се српски народ и председник Вучић оптужују за геноцид, а на паролама се налази транспарент са сликама несталих и убијених из тог краја. 

Иако је било присутно 4 - 5 полицајаца, извештачима Танјуга је речено да не могу да гарантују за њихову безбедност. 

Јашари: Вучић може у Дреницу када се извини за злочине

Протесту против посете председнка Србије Александра Вучића месту Бања, у општини Србица, прикључио се и председник те општине Беким Јашари, који каже да ће председник Србије моћи да прође у тај део Косова само ако се, како је рекао, "извини за почињене злочине". 

Јашари је рекао да се солидарисао са грађанима, јер "Вучић покушава да уђе у подручје где је почео рат на Косову".

Уверен је да ће се председник Србије вратити, јер су Дренице "мобилисане и са свих страна блокиране".

"Он (Вучић) овуда може проћи само када се извини за почињене злочине", рекао је Јашари, пренела је Коха.нет.

Фото: Tanjug/ Rade Prelić
Фото: Tanjug/ Rade Prelić
Фото: Tanjug/ Rade Prelić

(Дневник, РТС, Танјуг) 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести