Викиликс: Влада Јамајке још 2009. одбила да призна Косово

КИНГСТОН:  Влада Јамајке је још 2009. године одбила захтев САД да призна тзв. Косово, које је годину дана раније једнострано прогласило независност, пренео је 2011. године сајт "Глинер" са Јамајке, позивајући се на дипломатски телеграм до којег је дошао "Викиликс".
vikiliks.png (
Фото: logo

У документу, чије делове је пренео сајт, наводи се, пише Б92 онлајн, да је отправник послова амбасаде САД позвао Владу Јамајке да призна тзв. Косово током састанка са подсекретаром за мултилатералне послове Министарства спољних послова и спољне трговине 23. јула 2009. године.

Међутим, званичница Министарства спољних послова рекла је да не очекује да ће влада њене земље признати Косово.

Она је истакла да се Влада Јамајке, "из хуманитарних разлога", није противила чланству Косова у Светској банци и поручила да то што су Доминикаска република и Белизе признали Косово није основ да то учине и остале државе у Карипском мору.

Она је нагласила да је став Владе Јамајке да би отцепљење било које територије требало да буде ствар заједничког договора између укључених страна.

Нагласила је да њена влада дели "наду за мир и економски развој на Балкану" са владом САД.

Раније данас, министарка спољних послова Јамајке Камина Дзонсон Смит демантовала на свом Твитер налогу наводе Хашима Тачија да је та држава признала независност Косова.

Џонсон Смит је ретвитовала Тачијеву објаву на Твитеру, уз коментар да "Јамајка не препознаје Косово као независну државу".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести