Влада: Две милијарде динара за лечење од ретких болести

БЕОГРАД: Влада Србије обезбедила је за лечење лица оболелих од ретких болести 2.000.000.000 динара за 2019. годину. 
Vlada Srbije
Фото: Tanjug

Ова средства биће употребљена за лекове намењене лечењу пацијената који су већ на терапији тим лековима, као и за лекове оболелих који започињу терапију средствима из буџета за која Републичка стручна комисија за ретке болести донесе одлуку да је лечење неопходно и приоритетно.

Влада је на данашњој седници усвојила Предлог закона о потврђивању Устава Међународне организације за цивилну заштиту, којим Србија стиче статус пуноправног члана и остварује могућност активног учешћа на састанцима Генералне скупштине и право гласа у одлучивању у овој међународној организацији.

На седници је усвојена и Уредба о методологији управљања јавним политикама, анализи ефеката јавних политика и прописа и садржају појединачних докумената јавних политика. 

Том уредбом уједначава се процес планирања, израде и усвајања прописа и докумената јавних политика на свим нивоима, што ће у перспективи довести до квалитетније и ефикасније примене, као и системског спречавања усвајања неефикасних прописа и докумената који не задовољавају прописане стандарде и критеријуме.

Данас су усвојене и две уредбе из области туризма-о условима и начину доделе кредитних средстава за подстицање квалитета туристичке понуде и подстицање унапређења организованог туристичког промета страних туриста. 

Тим уредбама утврђују се услови и начин доделе кредита за финансирање пројеката квалитета туристичке понуде физичких лица и привредних друштава у тој области, са циљем повећања девизног прилива, позиционирања Србије као препознатљиве и примамљиве туристичке дестинације. 

Такође, на овај начин биће препознате домаће агенције као главни организатори путовања за земље региона, стимулисан боравак страних туриста у Србији и повећан број њиховог ноћења у земљи.

Влада Србије усвојила је данас и Одлуку о проглашењу 2019. године за годину безбедности и здравља на раду, а циљ је да се скрене пажња јавности на значај ове области, имајући у виду заједнички интерес послодаваца и запослених, као и целокупног друштва. 

Том се одлуком акценат ставља на укључивање јавности у унапређење културе превенције и сарадњу органа државне управе, репрезентативних синдиката и удружења послодаваца на даљем развоју социјалног дијалога у овој области.

На данашњој седници усвојена је одлука којом је родна кућа српског песника Владислава Петковића Диса у Заблаћу добила статус знаменитог места. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести