Влада: Гас скупљи за 11 одсто, помоћ произвођачима брашна, сунцокрета

БЕОГРАД: Цена гаса биће повећана за 11 одсто, регулисано је данашњом Уредбом Владе Србије, а реч је о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Та ће одлука утицати на крајње потрошаче тако да ће набавна цена овог енергента бити увећана највише до тог износа.

Циљ Уредбе је отклањање последица скока цене гаса као начин ублажавања последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на његово коршћење.

Произвођачима брашна обезбеђена је помоћ вредна 193.558.000 динара након што је данас Влада усвојила Уредбу о ванредној интервентној мери подршке произвођачима брашна, а којом су обезбеђена додатна средства за оне произвођаче који су то право остварили.

Влада је усвојила и измењену Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност дохотка произвођача.

Усвојен Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу имајући у виду потребу за системским уређењем сваке појединачне области заштите културних добара сходно својим специфичностима.

Ова законска решења представљају услов системског приступа и уређења ове области на свеобухватан и сврсисходан начин, а с обзиром на њен значај, не само за историју, науку и културу, већ и за задовољавање потреба грађана.

Влада је усвојила и Предлог закона о измени Закона о државним службеницима којим се до 2025. године одлаже обавеза спровођења јавног конкурса за пријем у радни однос на одређено време због привремено повећаног обима посла. 

До тада ће се, како је дефинисано, у складу са процесом модернизације и дигитализације, успоставити Информациони систем за управљање људским ресурсима, који ће бити подршка иновираном кадровском планирању што је предуслов да се осигура довољан број квалификованих и компетентних запослених у управи, ради постизања стратешких циљева.

На данашњој седници усвојен је и Закључак којим су из буџета обезбеђена средства Општини Свилајнац за хитну санацију висећег моста преко реке Велика Морава с обзиром на то да мост није безбедан за употребу услед оштећња која су настала као последица поплава. Мост неопходан је за несметано функционисање житеља села Војска и Багрдан.

Такође, усвојен је и Закључак којим су из буџета обезбезбеђена средства Граду Чачку за хитну санацију моста преко реке Западна Морава који спаја села Мршинци и Мрчајевци, што је једини мост од Чачка до Краљева, а тренутно је преко њега привремено обустављен цаобпаћај.

Одлучено је да се за споменик културе прогласе цркве светог пророка Илије у Јадранској Лешници, светог Илије у Меховинама, светог апостола Петра и Павла у Лешници и светог апостола и јеванђелисте Луке у Јаловику.

Вечерас ће у 20 часова бити одржана седница Владе у Палати Србија, којој ће на позив премијерке Ане Брнабић присуствовати и председник Републике Александар Вучић, наведено је у саопштењу са данашње седнице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести