Влада: Још 30.000 ваучера, попис пољопривреде 2023.

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отеженим економским условима услед пандемије Ковид-19.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

Имајући у виду да постоји нужна потреба да се помогне домаћој привреди, а посебно с обзиром на то да је од 10. децембра прошле године исказано велико интересовање привредних субјеката за даљом подршком за набавку обртних средстава и очување ликвидности, применом овог законског решења та средства биће обезбеђена за њихову одрживост у условима отежаног пословања током пандемије.

Након усвајања овог закона у парламенту биће обезбеђена средства за привредне субјекте који су поднели захтев за кредитирање код Фонда за развој Републике Србије у складу са Уредбом о утврђивању Програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије Ковид-19, а који нису могли бити разматрани због недостатка средстава.

На седници утврђен је Предлог закона о потврђивању финансијског уговора Ковид-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије вредан 200 милиона евра.

Ових 200 милиона евра биће пласирано преко Фонда за развој предузећима која још нису добила новац, како би се ублажиле негативне последице пандемије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Кредити ће бити пласирани под веома повољним условима и то 110 милиона евра за обртна средства, односно за помоћ за ликвидност, а 90 милиона евра за инвестиционе активности, за куповину и набавку опреме, раст и развој предузећа како би се додатно умањиле негативне последице пандемије и дао допринос расту економије.

Чланови владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о судијама и Предлог закона о допуни Закона о Високом савету судства ради испуњавања међународних обавеза Републике Србије које су садржане у актима препорука Групе држава Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕЦО), као и реализације активности из Ревидираног акционог плана за Поглавље 23 - Правосуђе и основна права у оквиру приступних преговора Србије и Европске уније.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о судијама, између осталог, предвиђено је да се поверавање предмета у рад судији заснива на сложености предмета која обухвата објективне критеријуме као што су број странака и осталих учесника у поступку (умешача, сведока, вештака) и поштовање рокова за спровођење судских радњи. Предложеним допунама Закона о Високом савету судства предвиђено је да Етички одбор Високог савета судства буде стално радно тело које ће утврђивати да ли се поштују одредбе Етичког кодекса судија и која су поступања и радње у супротности са достојанством и независности судије и штетни по углед суда.

Данас је усвојена Уредба о изменама и допуни Уредбе о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух из постројења за сагоревање, с обзиром на то да је проблем квалитета ваздуха препознат као један од приоритетних за решавање у области унапређења стања животне средине.

Како се велики број притужби грађана односио на индивидуалне изворе загађивања, углавном објекте за припрему хране, предложеним изменама се и ови објекти стављају под контролу инспекције за заштиту животне средине.

Предложеном изменом предвиђено је да се мерења у току пробног рада и појединачна мерења емисија загађујућих материја спроводе и на малим постројењима за сагоревање снаге мање или једнаке 8 kWth, уколико користе течна и гасовита горива, односно снаге мање или једнаке 50 kWth, уколико користе чврста горива.

Агенција за заштиту животне средине ће у наредном периоду прећи на електронско извештавање ка Националном регистру извора загађивања (НРИЗ), што значи потпуно укидање достављања папирних докумената и њихово слање поштом.

На данашњој седници усвојен је Предлог закона о попису пољопривреде 2023.

Пописом који ће се спровести од 1. јуна до 31. децембра 2023. године биће добијени квалитетни подаци који ће омогућити реалан приказ стања у пољопривреди на територији Србије.

Између осталог биће пописани- локација газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопивредног земљишта, површине под усевима, воћњаци и виногради, наводњавање и употреба ђубрива, број стоке по врстама и категоријама, кошнице шчела, пољопривредни објекти, механизација и друго.

Влада Србије одобрила је средства у износу од 150 милиона динара за субвенције у сфери домаћег туризма, односно за додатних 30.000 туристичких ваучера.

С обзиром на огромно интересовање које грађани исказују за туристичке ваучере, али и потребу за опоравком и развојем домаћег туризма, ова одлука значајно ће допринети повећању туристичког промета и пратећих услужних и привредних делатности, а тиме и економском расту.

За коришћење туристичких ваучера грађанима је на располагању више од 2.000 угоститељских објеката у Србији, а најтраженије дестинације до сада су биле Сокобања, Златибор, Врњачка бања, Сијаринска бања, Рибарска бања, Горња Трепча, Дивчибаре, Копаоник, Бања Врујци и Бања Ковиљача.

Чланицама кошаркашке репрезентације Србије које су освојиле златну медаљу на Европском првенству у кошарци одржаном у јуну 2021. године у Валенсији, додељена је новчана награда у износу од по 20.000 евра у динарској противвредности.

Исти износ награде добила је и Марина Маљковић, која је предводила национални тим.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести