Влада Немачке: Споразум БГ и ПР предуслов за приступање Србије ЕУ

ПРИШТИНА: Свеобухватан и правно обавезујући споразум Београда и Приштине један је од предуслова за приступање Србије Европској унији, поручују из Канцеларије за информисање немачке владе за приштински Кљан Косова.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Како наводе, немачка савезна влада снажно подржава преговоре Београда и Приштине, посредством специјалног изасланика ЕУ Миросвала Лајчака, које надгледа шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

"Циљ је свеобухватан, правно обавезујући споразум за потпуну нормализацију односа између Србије и Косова. Као што је постављено у преговарачком оквиру ЕУ, такав споразум је и један од предуслова за приступање Србије ЕУ", тврде из канцеларије.

Из канцеларије додају да је Немачка ставила на дневни ред надлежних тела ЕУ визну либерализацију за грађане КиМ, али да договор о укидању виза за грађане КиМ није постигнут.

"Савезна Влада наставља да подржава либерализацију визног режима за Косово на основу испуњавања утврђених критеријума. Одлуку о томе требало би да донесе Савет Европске уније", наводе из канцеларије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести