Влада о ратним меморијалима и сезонском ангажовању радника

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници више предлога закона, међу којима су предлози закона о ратним меморијалима, као и о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима. 
Vlada Srbije
Фото: Tanjug

Прописи који регулишу област ратних меморијала донети су пре 40 година, подсећа се у саопштењу владе и указују да је основни циљ тог предлога закона јасније дефинисање надлежности, јачање одговорности и ефикасности јединица локалне самоуправе и осталих институција и појединаца, као и стварање неопходних услова за заштиту културног наслеђа везаног за ратне периоде. 

Највећа новина је надлежност министарства задуженог за неговање традиција ослободилачких ратова Србије за давање сагласности за подизање новог ратног меморијала. Како се наводи, овако уређен систем донеће унапређењу поштовања људских права, националних и верских осећања, традиције, као и побољшање туристичке понуде Србије. 

Уређени ратни меморијали, као важан сегмент културне баштине Србије, постаће и део квалитетне и атрактивне туристичке понуде. Влада је усвојила и Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима. Тај закон треба да обезбеди бољи положај сезонских радника и поједностави начин њиховог пријављивања у пољопривреди путем електронске платформе. 

Законом су дефинисани послови на којима се ангажује сезонски радник у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства, а који су сезонског карактера. 

Такође, закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, а да за то време радник остварује право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање само за случај повреде на раду и професионалне болести. 

Новчана накнада за рад сезонском раднику обрачунава се и исплаћује по радном часу, најмање у износу минималне цене рада. 

Нов закон предвиђа да се за време обављања сезонских послова радник не брише из евиденције незапослених, нити му се обуставља исплата новчане накнада Националне службе за запошљавање коју је остварио за време привремене незапослености. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести