Влада обећава веће плате и привредни раст

Министар финансија Синиша Мали најавио је да су повећање животног стандарда и убрзавање привредног раста два главна циља предложеног буџета за наредну годину.
д
Фото: ПКБ

Он је на седници Одбора за финансије, уочи сутрашње пленарне седнице парламента на којој ће бити разматран предложени буџет за наредну годину, најавио да ће за 10–15 дана грађанима детаљно бити представљен Национални инвестициони програм.

Министар је подсетио на то да је Влада Србије, заједно с ММФ-ом и Фискалним саветом Србије, основала Комисију за управљање капиталним пројектима којој председава председница Владе, те додао да ће сви пројекти од 1. јануара пролазити кроз њу. Када је реч о намери да се убрза привредни раст земље, навео је да су јавне инвестиције у 2019. износиле 220 милијарди динара, а да је у Предлогу буџета за 2020. годину цифра повећана на 260 милијарди. Мали је рекао да ће просечна плата у децембру бити виша од 500 евра, што је једно од испуњених обећања, те додао да ће се трудити да што пре буде 520 евра и више.

Из републичке касе у наредној години ће се у буџет Војводине слити 76,5 милијарди динара

Предвиђено је да укупни приходи у државној каси достигну 1.314,5 милијарди динара, а расходи 1.334,7 милијарде. Предвиђено је да фискални дефицит Републике износи 20,2 милијарди, односно око 0,3 одсто БДП-а.

Министар финансија Синиша Мали најавио да ће за 10–15 дана грађанима детаљно бити представљен Национални инвестициони програм

Председник ФШ-а Павле Петровић изјавио је да су приходи и расходи у Предлогу буџета планирани кредибилно, што, како је објаснио, значи да ће бити и остварени, и додао да је могуће да се и следеће године појави вишак у државној каси. Петровић је критиковао повећање плата у јавном сектору, али је додао да је, уколико се то склони у страну, преостали новац углавном добро  распоређен. Из републичке касе у наредној години ће се у буџет Војводине слити 76,5 милијарди динара. Од те цифре, 47 милијарди односи на трансфере, док ће 29,5 милијарди притећи директним уплатама за разне пројекте. Како је написано у Предлогу буџета, трансфери осталим нивоима власти – АП Војводини и градовима и општинама – требало би да достигну 88,7 милијарди. За ненаменски трансфер општинама и градовима планирано је 33,3 милијарде, а за запослене у образовању у АПВ 36,2 милијарди.


Параф за деоницу РумаШабац

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у подне у згради Генералног секретаријата с представницима компаније „Азвирт”. Након састанка биће потписан комерцијални уговор за изградњу деонице ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице на деоници Шабац–Лозница. Буџетом за наредну годину за тај инфраструктурни пројекат предвиђено је 5,5 милијарди динара.


У односу на буџет за 2019, планирано је да трансфери осталим нивоима власти буду милијарду, или 1,1 одсто, нижи. Тако ће ненаменски трансфер општинама и градовима наредне године бити 900 милиона нижи, док ће трансфер за запослене у војвођанском образовању порасти 2,7 милијарде услед повећања зарада. У наредној години биће трансферисана нова ставка од 600 милиона, за реализацију четворочасовног припремног предшколског програма у АПВ. На списку трансфера је и финансирање основне делатности Радио-телевизије Војводине, за шта је планирано 900 милиона динара, а за изградњу „Жежељевог” моста у Новом Саду 400 милиона. Трансфери за реализацију пројеката „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и „Нови Сад – Омладинска престоница културе 2019” износе око 400 милиона динара, од чега је половина намењена за Кинеску четврт.

Пројекат мађарско-српске железнице ће са 14,6 милијарди динара и у 2020. години бити највећа ставка када је реч о финансирању инфраструктурних подухвата у Војводини. Потом по висини издвајања следе субвенције у пољопривреди преко Управе за аграрна плаћања од девет милијарди, као и субвенције приватним предузећима за подстицаје из Министарства привреде с близу 1,7 милијардом.

Када се погледају ставке које ће бити финансиране преко Министарства саобраћаја и инфраструктуре, важно је нагласити да ће 200 милиона динара бити издвојено за пројекат брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума. Подсећамо да је Фрушкогоски коридор у овогодишњем буџету био заступљен са свега 40 милиона динара, али је било битно то да се први пут појавио као планска цифра.


Планови за Космет

Међу износима који се трансферишу у наредној години је и 6,8 милијарди за Канцеларију за Косово и Метохију. Од тога, највећи део ће отићи на финансирање рада локалне администрације на КиМ, образованих и здравствених установа, као и за изградњу и реконструкцију стамбених објеката.


За радове на ауто-путу Е-75, деоници ГП Келебија – петља „Суботица–Југ” наведена је цифра од 500 милиона динара. У буџету су се нашле и две

војвођанске луке, па ће за проширење капацитета у Богојеву бити издвојено 62,4 милиона динара а за Сремску Митровицу 62. Друга фаза изградње постројења за пречишћавање воде за пиће у Кикинди захтеваће 60 милиона из државне касе, а иста цифра предвиђена је и за унапређење услова за превођење бродова у оквиру бране на Тиси код Новог Бечеја. По милион динара предвиђено је за три ставке – радове на граничном прелазу Хоргош, за реконструкцију и модернизацију железничке пруге Суботица–Сегедин и изградњу ауто-пута, деоница Београд–Зрењанин. За изградњу граничног прелаза Ватин предвођено је близу 136 милиона.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести