Влада: Од опортунитета 500 милиона динара за 130 пројеката

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је Решење о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења којим је 500 милиона динара расподељено на 130 пројеката од јавног интереса.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Министарство правде наводи у саопштењу да је ове године спровело пети Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу опортунитета, а на свим досадашњим конкурсима је пројектима од јавног значаја додељено више од две милијарди динара.

Ове године највише средстава је издвојено за област здравства - 236.891,692 динара, што је скоро половина укупних средстава, док је пројектима из области просвете додељено 162.775.139 динара, пројектима из области социјалне заштите 41.395.651 динара, из области културе 31.431.776 динара, док је за пројекте из осталих области опредељено 27.505.742 динара.

Средства су ове године, поред осталих, добили Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, КБЦ „др Драгиша Мишовић“, Гинеколошко акушерска клиника Народни фронт, Институт за трансфузију крви Србије, Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, београдска Хитна помоћ, бројне болнице, домови здравља...

Међу добитницима средстава је велики број школа, предшколских установа, Универзитет у Београду, као и Црвени крст, Национално удружење родитеља оболелих од рака „Нурдор“, Удружење родитеља, старатеља, деце и пријатеља деце оболеле од малигних болести „Чика Боца“ и други.

Овогодишњим средствима из опортунитета биће финансирани и пројекти Историјског архива Београда, Народног музеја Топлице из Прокупља, пројекат „Ноћ музике“, „Београдска ролеријада“...

Реализацијом пројеката биће унапређена здравствена заштита грађана, ојачани капацитети здравствених установа, побољшана инфраструктура у образовању, побољшан систем социјалне заштите, као и културни потенцијал наше државе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести