Влада: Србија најбоља у региону по тестирању, има 260.000 тестова

БЕОГРАД: Влада Србије саопштила је данас да је Србија убедљиво најбоља у региону по броју тестирања и да је у претходних недељу дана укупно тестирано 50.797 грађана. 
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Влада подећа и да на залихама тренутно постоји више од 260.000 такозваних ПЦР тестова, тако да свака прича о недостатку тестова у Србији, како се наводи, не одговара истини.

Влада напомиње и да с обзиром на повећан број позитивних случајева корона вируса, како у нашој земљи, тако и у целом свету, зели да обавести јавност о важећем протоколу о тестирању као и о ситуацији са тестовима у Србији и региону.

У саопштењу се наводи да је Црна Гора урадила за последњих 7 дана 2.493 теста, Албанија 2.779, Словенија 6.342, док је Хрватска тестирала 7.363 људи. 

"Дакле, у Србији је у претходних 7 дана урађено готово 3 пута више тестова него у ове 4 државе заједно", истиче се у саопштењу. 

Такође, када се у обзир узме тестирање на 100.000 становника, Србија је убедљиво најбоља у региону, имајући у виду да је у претходних 7 дана на 100.000 грађана тестирано њих 730. Иза нас су, између осталих и чланице ЕУ попут Румуније са 427 тестираних, Словеније са 305 и Бугарске са 269 урађених тестова на сто хиљада становника протекле недеље.

Сви изнети подаци су јавно доступни и лако проверљиви, с обзиром на то да се ажурирају на дневном нивоу и сви грађани их могу пронаћи на интернету, напомиње се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима. 

"Подсећамо да се грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од Ковид-19 (повишена температура, кашаљ, бол у грлу), морају прво јавити у посебну амбуланту (ковид амбуланта) матичног дома здравља, где ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, урађен брзи тест", истичу из Владе. 

Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађанима ће у одговарајућој здравственој установи бити урађен бесплатан ПЦР тест.

"Сходно тренутно важећем протоколу епидемиолошки контакти заражених особа се не тестирају. То значи да особе које су биле у контакту са потврђеним зараженима, неће бити аутоматски тестиране док лекари на прегледу не утврде да за тестирањем има потребе", додаје се у саопштењу.

Још једном наглашавају и да се исти принцип примењује на територији целе Републике Србије, без изузетка у сваком граду и општини. О тестирању пацијената одлучују искључиво лекари на основу протокола о тестирању, а никако представници локалних власти, политичари или било ко други.

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут свако јутро са свим заводима за јавно здравље у земљи проверава какве су њихове потребе за текући дан и дневно их снабдева додатним тестовима, уколико за тим има потребе, наводим се.

"Влада Републике Србије и Кризни штаб за сузбијање болести КОВИД-19 подсећају јавност да у Србији на залихама тренутно постоји више од 260.000 такозваних ПЦР тестова, као и да се количина расположивих тестова редовно допуњава у складу са потребама. Сходно томе, свака прича о недостатку тестова у Србији не одговара истини", истиче се у саопштењу.

Влада Србије још једном моли све грађане да буду одговорни према себи и својим најближима, да поштују мере прописане од стране Кризног штаба, редовно перу руке и користе дезинфекциона средства, користе заштитне маске у затвореним просторима и одржавају раздаљину. 

"Само заједничким снагама можемо да сачувамо сопствено здравље и здравље људи у нашем окружењу", поручују из Владе. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести