Влада Србије данас утврђује минималац на 172,5 динара

БЕОГРАД: Пошто није постигнут споразум на Социјално економском савету, Влада Србије ће, на предлог Министарства рада и Министарство финансија, донети одлуку да минимална цена рада за 2020. годину буде 172,54 по радном сату, рекла је Танјугу државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Седница Владе Србије на чијем дневном реду је утврђивање вредности минималца за 2020. години биће одржана данас.

Запослени који раде пуно радно време, у месецу који има 22 радна дана, оствариће зараду од 32.092 динара, каже Станић.

"Повећање минималне цене рада од 11,1 одсто је највеће уназад десет година и заиста сматрамо да ће допринети бољем стандарду наших држављана", каже она и додаје да је Министарство финансија учинило све да растерети послодавце.

Тако ће бити смањена стопу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на терет послодавца за 0,5 одсто, а са друге стране повећан је неопорезиви износ зараде за 1.000 динара, са 15.300 на 16.300 динара.

"Све то ће допринети како бољем стандарду наших запослених тако и растерећењу послодаваца", закључује она.

Станић каже да ће послодавци који окасне са исплатама зарада за рад у овој години па их пренесу у следећу годину морати да поштују нову минималну цену рада.

"Повећање минималне цене рада аутоматски ће повећати и све зараде код оних послодаваца који минималац користе као полазну основу ", каже она.

На питање на колико се радника у Србији односи минималац, она каже да је то јако тешко рећи.

"Минимална цена рада би требало да буде изузетак а не правило, нажалост наши послодавци то тако не схватају", истиче она и додаје да исплати минималца морао да претходи општи акт послодавца који то предвиђа.

Она наглашава да ако минимална цена рада није предвиђена колективним уговором или правилником о раду - онда послодавац не може да је исплаћује.

"Неопходно је и да у самом уговору о раду постоји сагласност запосленог да му се у случају поремећаја у раду послодавца исплаћује минимална цена рада", каже она и додаје да послодавац на шест месеци мора да обавештава репрезентативни синдикат да ли су престали услови због којих је уведена минимална цена рада.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести