Влада Србије: Крстичевић није добродошао у Србију 

БЕОГРАД: Влада Србије одлучила је да хрватски министар одбране Дамир Крстичевић до даљњег није добродошао у Србију.
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Влада је такву одлуку донела као одговор на ноту хрватског МВЕП-а о забрани уласка министра одбране Србије Александра Вулина у ову државу.

"Влада Србије сматра да су овакви поступци Хрватске супротни духу добросуседске сарадње и поштовању основних европских вредности, у које спада и слобода кретања људи", наводи се у владином саопштењу.

Наводи се да Влада Србија остаје опредељена изградњи добросуседских односа са Републиком Хрватском, уздржавајући се од поступака који могу допринети нарушавању односа са суседима. 

Такође, додаје се да Влада Србије остаје посвећена одржавању мира и стабилности у региону и поштовању европских начела и вредности, у интересу свих грађана Србије и региона.

Дачић: Ако ХР повуче амбасадора, следи реципроцитет 

Уколико Хрватска повуче свог амбасадора из Београда, Србија ће поново предузети реципрочне мере и одмах повући на консултације свог амбасадора из Загреба, поручио је шеф српске дипломатије, Ивица Дачић. 

Након што су хрватски медији раније данас, позивајући се на изворе из власти, објавили да, уколико Србија прогласи непожељним њихвог министра одбране Дамира Крстичевића, званични Загреб ће направити дипломатски корак хитним позивањем амбасадора у Београду на консултације, Дачић је за портал Спутњик рекао:

„Ми бисмо у том случају били принуђени да реагујемо реципрочно. У целини треба се окренути позитивној агенди јер су односи Срба и Хрвата кључни за стабилност региона“.

Крстичевић: Вулин и ја два света 

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић сматра неоправданом одлуком Владе Србије, којом је означен као непожељна особа и да до даљњег није добродошао, јер су, каже, он и српски министар одбране Александар Вулин "да света".

Крстичевић тврди да "никада никога није вређао, није рекао нешто што није истина и није одлазио у Србију нити нешто лоше говорио".

"Министар одбране Републике Србије Александар Вулин и ја смо два различита света. Ја сам фокусиран на развој и на јачање Хрватске војске, на јачање система државне безбедности, као интереса Републике Хрватске. У послу сеувек водим се вредностима, одговорношћу и што је најбитније да никад не чиним другоме нешто што не бих да неко други чини мени", рекао је Крстичевић, преноси Хина.

Хрватска агенција наводи да је Крстичевић, који је присуствовао округлом столу "Сећање на штабног генерала Јанка Бобетка" у Хрватској војној школи "Др. Фрањо Туђман", рекао је да је "такав био и у Домовинском рату, након присилног одласка у пензију и рада у приватном сектору и данас као министар одбране".

Крстичевић је оценио да је одлука владе у Загребу о забрани уласка српског министра Вулина на територију Хрватске била оправдана.

"То је био наш одговор на провокације од стране Вулина", рекао је Крстичевић.

Вулин: Крстичевић у праву, ја сам антифашиста

Министар одбране Александар Вулин кратко је данас одговорио хрватском колеги Дамиру Крстичевићу да је потпуно у праву кад каже да су њих двојица "два различита света", јер, додао је, он (Вулин) припада свету антифашиста.

"Желео сам да овим путем одговорим на изјаву министра одбране Хрватске, господина Крстичевића који је рекао да смо он и ја два различита света. Морам да кажем да је господин Крстичевић у потпуности у праву. Ми смо два различита света. Ја припадам свету антифашизма, ја сам антифашиста", рекао је Вулин новинарима у Скупштини Србије.

Вулин након тога није одговарао на питања новинара.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести