Влада Србије: Мере за унапређење изборног процеса

БЕОГРАД: Закључком који је Влада Србије усвојила препоручује се Народној скупштини да организује отворени састанак на којем би учествовали представници свих парламентарних странка, представници Регулаторног тела за електронске медије и представници свих пружаоца медијских услуга у области телевизије са националном фреквенцијом.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На том би састанку требало да се размотри и прецизира појам заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање.

У циљу унапређења изборног процеса, Влада је донела закључак којим се препоручује Регулаторном телу за електронске медије да донесе Правилник којим ће се ближе дефинисати представљање политичких субјеката у изборној кампањи на јавним медијским сервисима.

Влада Србије је на иницијативу премијерке Ане Брнабић одлучила да формира радну групу која ће радити на предлогу стратегије развоја вештачке интелигенције од 2020. до 2025. године.

Глобални развој области вештачке интелиггенције, наиме, наметнуо је потребу за формирањем овог радног тела које ће дефинисати стратегију и омогућити развој ове области у Србији, наведено је у саопштењу са седнице Владе.

Данас је усвојена и Уредба о систематском праћењу стања и квалитета земљишта, којом се прописују програм мониторинга земљишта, методологија за системско праћење квалитета и стања земљишта, критеријуми за одређивање броја и распореда мерних места, као и листа параметара за одређени тип земљишта.

На седници је усвојен и Програм за развој електронске трговине у Србији за период 2019-2020. године, а који је намењен трговцима који обављају електронску трговину, пре свега малим и средњим предузећима, привредним друштвима и предузетницима који пружају поштанке (курирске) услуге, потрошачима, као и надлежним инспекцијама.

Применом Програма отклањају се баријере на страни понуде и тражње на тржишту електронске трговине, јача инфраструктура и унапређује законодавни и нституционални оквир у овој области.

Закључком којим се утврђује да је пројекат изградње Београдског метроа пројекат од значаја за Републику Србију, а који је Влада данас усвојила, дата је сагласност да инвеститорска права у име и за рачун Републике Србије, као инвеститора, за извођење радова на изградњи метроа у Београду врши Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Влада је на данашњој седници доделила национално спортско признање Димитрију Гргићу за освојену сребрну медаљу на Европском првенству у стрељаштву, одржаном 2009. године у Прагу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести