ВЛАДА СРБИЈЕ Награде Шпановићевој и атлетичарима, пољопривреди 520 милиона

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас Уредбу о утврђивању Програма извођења радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта за ову годину, којом је ресорном министарству дато 520 милиона динара за успешније спровођење земљишне политике, саопштено је из Владе.
Ivana Spanovic ljubi zlatnu medalju/Fonet/AP
Фото: FoNet

Та средства Министарство пољопривреде, шумарства и водоприврде користиће за извођење комасације, побољшање квалитета обрадивог земљишта, набавку нове опреме за наводњавање и бушење или ископавање бунара у те сврхе, као и студијско-истраживачке радове, програме и пројекте.

Корисници средстава могу бити јединице локалне самоуправе, физичка лица, привредна друштва, предузетници, земљорадничке задруге, научно- истраживачке организације, као и установе основане које су основали држава, покрајина и јединице локалне самоуправе.

Влада је усвојила Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија за период 2019-2020. године, којим се стварају услови за равноправно учешће жена у ИТ сектору и за смањење родног јаза у дигиталном сектору, као и равномернија регионална заступљеност жена.

Како је објашњено, обзиром на процену да у ИТ сектору има простора за 50.000 до 100.000 нових радних места до 2020. године, Влада је обезбедила 25,5 милиона динара за 2019. и 22 милиона за 2020. за обуку и преквалификацију жена у тој области.

Атлетичарки Ивани Шпановић и њеном тренеру Горану Обрадовићу за освојену златну медаљу на Европском првенству у дворани, одржаном у Глазгову, додељена је новчана награда од по 20.000 евра у динарској противвредности.

За освојену бронзану медаљу на истом такмичењу, атлетичар Страхиња Јованчевић добио је награду од 10.000 хиљада евра у динарској противвредности.

За освојене сребрне медаље на Светском првенству у параолимпијској дисциплини теквондо, које је одржано у Анталији у фебруару, додељене су новчане награде у износу од по 25.000 евра Данијели Јовановић и Марији Мичев, као и њиховим тренерима Бојану Тодоровићу и Виолети Ићитовић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести