Влада Србије одобрила средства за санацију последица поплава 

БЕОГРАД:  Влада Србије усвојила је данас уредбе којима се обезбеђују средства за санацију последица поплава које су се десиле у јуну у износу од 370 милиона динара.
Vlada Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Влада је донела Уредбу о утврђивању Државног програма помоћи и обнове порушених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава и града у јуну 2019. године, којом је издвојено шездесет милиона динара за ову намену. 

Бесповратна новчана помоћ биће у што краћем року исплаћена грађанима чије су куће оштећене или порушене, како би им се што пре обезбедили основни животни услови, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима после седнице владе.

На седници је усвојена и Уредба о утврђивању Државног програма обнове објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите оштећених или порушених услед дејства поплава и града у јуну 2019. године. 

С обзиром на то да је корисницима и запосленима у овим објектима онемогућен даљи боравак и рад, влада је обезбедила 250 милиона динара за њихову санацију.

Чланови владе усвојили су Уредбу о изменама и допунама уредбе о утврђивању Државног програма обнове, односно хитних радова на санацији објеката за заштиту од вода оштећених у поплавама изазваним елементарном непогодом у јуну 2019. године. Додатна средства у износу од шездесет милиона динара намењена су граду Сремска Митровица са насељима Лаћарак, Мартинци, Кузмин, Шашинци и Јарак, где је била проглашена ванренда ситуација. 

Поплаве из јуна месеца показале су да је неопходно санирати каналску мрежу у дужини од 44 км, посебно имајући у виду да се ради о стратешком подручју за одбрану од поплава нижих делова Сремске Митровице, припадајуће инфраструктуре и околног пољопривредног земљишта. 

На седници је усвојен Закључак о утврђивању основе за закључивање Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Генералне управе царина НР Кине о сарадњи у области биљног карантина. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић овлашћен је да потпише овај меморандум.

У циљу продубљивања билатералних односа са НР Кином, сарадња ће се проширити и на област традиционалне медицине. Стога је влада данас усвојила Закључак о давању сагласности да се закључи Меморандум о сарадњи између Министарства здравља Републике Србије и Универзитета кинеске медицине у Пекингу о сарадњи у области традиционалне медицине. 

Влада је усвојила Закључак о утврђивању Основе за закључивање Билатералне обавезе између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Данске поморске управе Краљевине Данске о међусобном признавању овлашћења у складу са прописом И/10 Међународне конвенције о стандардима за обуку, издавање уверења и вршење бродске страже помораца из 1978, са изменама и допунама Прилога из Маниле 2010. За потписивање овог документа овлашћена је потпредседница владе и ресорна министарка Зорана Михајловић.

На седници је усвојен Закључак о утврђивању Основе за закључивање Меморандума о разумевању између Министарства здравља Републике Србије и Министарства за људске ресурсе Мађарске о сарадњи у области здравства. Министар здравља Златибор Лончар овлашћен је да потпише овај меморандум.

Статус споменика културе, данашњом одлуком Владе Србије добили су Спомен-чесма краља Александра И Обреновића на Златибору, подигнута 1893. године и Вила Штерић у Београду саграђена 1933. године, као свеочанство високог домета српске модерне, са стилског, архитектонског и културно-историјског становишта, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести