Влада Србије: Онлајн настава до 21, скраћено радно време до 15. децембра

БЕОГРАД: Влада Србије одлучила је данас да ће се од 30. новембра до почетка зимског распуста, 21. децембра, настава за ученике од петог до осмог разреда основних школа и за ученике средњих школа изводити на даљину, а да ће се мера скраћења радног времена продужити до 15. децембра.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Зимски распуст почиње 21. децембра 2020. године, а завршава се 15. јануара 2021. године и важиће за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије, наводи се у саопштењу са данашње седнице владе на којој су усвојене нове мере против корона вируса.

Влада је донела одлуку и да се продужи мера скраћења радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, а продавницама и другим малопродајним трговинским објектима до 21 час - до 15. децембра.

Такође све претходно усвојене мере остају на снази.

Усвојен Предлог закона о фискализацији, ефикаснија контрола

Влада је усвојила и Предлог закона о фискализацији којим се Пореској управи омогућава да ефикасније прати и контролише пореске обвезнике код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза.

Такође, омогућава се повећање броја пореских контрола у самом седишту пореског органа, чиме се смањује потреба за теренским контролама, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Нови закон ће омогућити ефикаснију контролу свих испорука добара и пружених услуга на мало, укључујући и примљене авансе за будући промет добара и услуга.

Законска решења предвиђају да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи добавља пренос података о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену.

Нови модел фискализације предвиђа свеобухватни обим фискализације, с тим да је изузетно могуће поједине делатности изузети од обавезе евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја само у посебно оправданим случајевима.

Поред наведеног, предложено законско решење отклониће уочене недостатке садашњег система фискализације (поступак фискализације/дефискализације фискалних каса, редовно сервисирање, чување контролних трака и остало) чиме се смањују трошкови пословања, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести