Влада Србије: Уредба која омогућава соларне панеле у једном кораку

БЕОГРАД: Влада Србије је усвојила Уредбу о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купаца-произвођача соларних панела и снабдевача, чиме је значајно поједностаљена процедура по којој грађани могу да постану купци, односно произвођачи.
vlada, tanjug vlada srbije
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

На тај начин се у једном кораку долази до соларних панела, док је раније било потребно испунити читав низ административних процедура, а поступак је трајао и дуже од шест месеци.

Новом уредбом је омогућено да нема контакта са државном администрацијом и да нису потребни локацијски услови, решење о грађевинској дозволи, одобрење о инсталацији и пробни рад.

Једино што грађани треба да ураде после куповине и уградње панела је да се обрате снабдевачу, након чега бивају прикључени на мрежу.

Тада ће сви купци-произвођачи добити двосмерно бројило, што значи да сву произведену електричну енергију предају мрежи, а на крају месеца се види разлика, па ће ако су произвели више него што су потрошили ту количину пребацити за следећи месец.

Усвојена иницијатива за БИО4 КАМПУС

Влада Србије је усвојила и иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја за израду БИО4 КАМПУС у Београду, у којем ће се налазити Институт Торлак и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Фармацеутски и Биолошки факултет, екстензија Научно-технолошког парка Београд за БИО4 стартапе, развојна одељења фармацеутских, биомедицинских и биотехнолошких компанија, производни капацитет и други садржаји.

Амбиција је да БИО4 КАМПУС постане први овакав кампус у ширем региону као препознатљива тачка на глобалној мапи развоја у областима биомедицине, биоинформатике, биотехнологије и биодиверзитета.

То су области од посебног интереса за Србију, а технолошки напредак суштински мења досадашњи приступ здрављу и представља, поред подизања квалитета живота становништва, значајну прилику за економски развој наше земље.

Влада је на данашњој је седници усвојила измењену и допуњену Уредбу о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух из стационираних извора загађивања, осим постројења за сагоревање са циљем побољшања квалитета ваздуха кроз смањење загађивања.

Циљ ових измена је и унапређење процеса извештавања Агенције за заштиту животне средине, тако што ће Националном регистру извора загађивања (НРИЗ) у наредном периоду бити достављани документи искључиво у електронском облику.

Агенција ће својим примером утицати и на остале делове државне управе и локалне самоуправе да пређу на савремени систем потпуног електронског пословања и тиме дају значајан допринос заштити животне средине.

У циљу напретка свих сегмената друштва кроз дигитализацију, подизања нивоа знања и стварања безбедног окружења које подстицајно утиче на грађане да препознају предности дигитализације, Влада Србије усвојила је Стратегију развоја информационог друштва и информационе безбедности у Србији за период од 2021. до 2026. године.

Овај стратешки документ обезбедиће даље унапређење дигиталних знања и вештина грађана, подизање информационе безбедности и капацитета запослених у јавном и приватном сектору за коришћење нових технологија, као и унапређење дигиталне инфраструктуре у образовним установама.

Данас је усвојен и Предлог закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар којим се уређује начин пружања подршке и помоћи Републике Србије очувању културног и историјског наслеђа овог манастира.

Манастир Хиландар, који се налази на листи Светске баштине Унеска, има непроцењиву вредност за српско историјско наслеђе и представља јединствени центар српске духовности, културе, образовања и традиције.

Влада је прогласила заштиту Предела изузетних одлика "Маљен" и на овај начин обезбедила очување природних шумских екосистема са разноврсним и специфичним саставом флоре и фауне, вегетације камењара, ретких и угрожених животињских врста, као и значајне културно-историјске вредности.

На седници је усвојен Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Немачке о ратним меморијалима, а усвојен је и и Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Кипра о сарадњи у области заштите од катастрофа како би се унапредила сарадња у овој области и пружање узајамне помоћи у случају наступања катастрофа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести