Влада Србије усвојила Програм субвенција за туризам

БЕОГРАД: Влада Србије је на данашњој седници усвојила Програм распореда и коришћења субвенција, трансфера и дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2021. години, а министарка Татјана Матић је поздравила ту одлуку, оценивши да је значајна за опоравак и даљи развој туристичког центра у Србији.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Матић је, како је саопштило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, истакла да су улагања у инфраструктуру, промоцију и едукације кључни, не само за опоравак, већ и за убрзану реформу туристичког сектора у постпандемијском периоду.

Она је напоменула да је један од основних циљева Програма промоција и унапређење квалитета туристичких производа, туристичких дестинација, као и унапређење рецептивно туристичко-угоститељске понуде.

Циљеви су и успостављање регионалне равнотеже туристичког промета и система праћења остварених резултата у туризму, успостављање система подстицаја за „греен фиелд” инвестиције, успостављање система за развој и одрживост аутентичних туристичких дестинација путем интеграције туризма у локалним заједницама, рекла је Матић.

Према њеним речима, свакако су у фокусу развој инфраструктуре, заштита животне средине и културно-историјског наслеђа у туристичким просторима, односно локални и регионални раст конкурентности и квалитета у туризму.

Програмом су предвиђени подстицаји за изградњу инфраструктуре и супраструктуре у туристичким дестинацијама у износу од 600 милиона и 500 хиљада динара, а за пројекте промоције, едукације и тренинга у туризму, у износу од 105 милиона динара.


Постојеће мере остају на снази

Влада Србије одлучила је да све постојеће мере за заштиту од корона вируса остану на снази.

Одлука је данас донета на препоруку Кризног штаба, а односи се на обавезан ПЦР тест за улазак у земљу, као и на рад угоститељских објеката до 20 часова, док ће продавнице прехрамбене робе и даље радити до 21 сат.

На снази остаје и одлука о забрани окупљања више од пет људи, као и обавезно ношење маски у затвореном простору.

Одлучено је да настава у основним и средњим школама буде настављена од 18. јануара по динамици по којој се одвијала у септембру.

Средњошколци ће похађати наставу сваке друге седмице (по пола одељења у смени), а основци ће ићи у школу сваки други дан.


Право на коришћење бесповратних средстава имају дестинацијске менаџмент организације, привредна друштва и друге организације и институције чији су оснивачи Влада, АП Војводина или јединица локалне самоуправе, а која нису индиректни корисници буџета, док за пројекте промоције, тренинга и едукације у туризму поред наведених, право остварују и невладине организације и непрофитне институције за развој туризма.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести