Влада Србије за поплављене припремила 200 милиона динара

БЕОГРАД: Влада Србије уредбом је утврдила Државни програм помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката услед дејства поплава и града у јуну ове године, за који је процењено да ће бити потребно 200 милиона динара, објављено је у Службеном гласнику РС.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Према извештајима градова и општина, процењује се да је оштећено око 1.000 породичних стамбених објеката у својини грађана, а у зависности од обима оштећења бесповратна државна помоћ је од 120.000 динара за прву категорију оштећења до 600.000 динара за пету категорију.

Услови да се помоћ и добије су да је штета непосредна последица елементарне непогоде и да је пријављена у складу са законом, односно да је оштећена ствар служи и да је неопходна за задовољење основних животних потреба, као и да је ствар чувана са пожњом односно да су предузете све мере ради смањивања ризика од елементарних непогода.

Локалне самоуправе формирају комисије које врше процене штета а грађане позивају да пријаве штету у року од 15 дана од дана проглашења престанка елементарне непогоде.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести